GAZETA EXPRESS: TUŽILAC OTVORIO ISTRAGU PROTIV ARBENA VITIJE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Tenderi koje je Ministarstvo zdravlja dodelilo dok ga je vodio Arben Vitia, završili su u Osnovnom tužilaštvu Prištine koje je pokrenulo istragu o procesa njihove dodele.

Osnovno tužilaštvo u Prištini preduzelo je mere kako bi pronašlo odgovore na sumnje koje su iznesene na račun zloupotreba bivšeg ministar zdravlja, Arbena Vitije. Tužilaštvo istražuje nekoliko tendera koje je dodeljivalo Ministarstvo zdravlja u vreme kada je Vitija bio nadležan za ovu instituciju.

To je za Gazetu Express potvrdila portparol Osnovnog tužilaštva Prištine Laureta Uljaj.

„Povodom pitanja koja ste postavili, obaveštavamo vas da je po ovom pitanju Osnovno tužilaštvo u Prištini otvorilo istragu“, rekla je Uljaj, ne preciziravši da li je Vitija saslušan po ovom pitanju.

Gazeta Ekpress je danas tokom dana pokušala da stupi u kontakt sa bivšim ministrom Arbenom Vitijom, kako bi od njega dobila komentar o ovom pitanju, ali on nije bio dostupan.

Komisija za zdravstvo navela je da je nekoliko nedelja zaredom Ministarstvo zdravlja sprovelo nabavke u vrednosti od 5 miliona evra na osnovu pregovara, zaobilazeći redovne procedure zbog toga što je zemlja bila u vanrednoj situaciji.

S druge strane, mediji su izveštavali da su proizvodi plaćani po naduvanim cenama. Bivši ministar Vitija krivio je ekonomske operatere na tržištu za visoke cene.

Od proglašenja vanredne situacije u javnom zdravlju, odlukom Regulatorne komisije za javne nabavke dodeljeno je pravo Ministarstvu zdravlja da, u cilju što bržeg obezbeđivanja zaštitne opreme, zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i stanovništva od COVID-19, da razvije postupke javnih nabavki na osnovu pregovora.

Prema navodima tada opozicionih stranka, ovo je zloupotrebljeno.

Krajem maja opozicioni članovi Komisije za zdravstvo zahtevali su da tenderi Ministarstva zdravlja sprovedeni u vreme pandemije budu istraženi od strane Tužilaštva.

S druge strane, pokret Samoopredeljenje je isprva insistirao na tome da ovaj slučaj razmotri parlamentarna istražna komisija, da bi zatim, oni i bivši ministar Vitija zatražili da Tužilaštvo istraži postupak dodele ovih tendera.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165