"NOVI IZBORI AKO SE BLOKIRA PREDLOG ABK ZA PREDSEDNIKA"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - "Izbor predsednika u potpunosti zavisi od poslanika ABK", poručio je danas poslanik ove partije i bivši gradonačelnik Dečana, Rasim Seljmanaj (Selmanaj) i dodao da će oni koji taj predlog blokiraju samo izazvati nove izbore.

„Izlazak na biračka mesta odgovara samo PS i ABK koji su konsolidovani i imaju dobro očuvano glasačko telo“, upozorio je takođe on.

Zbog toga, smatra on, bi prihvatanje Haradinajeve nominacije za predsednika, a potom i njegov izbor u parlamentu, ojačali kosovske „institucije i stvorili njihov kredibilitet kroz figuru koja ujedinjuje sve građane Kosova“, poručio je on u objavi na Fejsbuku.

Pitanje pozicije predsednika ponovo je postalo tema, posebno kako se približava 24. oktobar, prvi rok koji veće sudija Specijalizovanih veća Kosova ima da potvrdi ili odbaci optužnicu za ratne zločine protiv aktuelnog kosovskog predsednika, Hašima Tačija, što bi, u slučaju potvrde, skratilo njegov mandat za oko pet meseci.

Posebno aktivni u pokretanju ovog pitanja su predstavnici ABK koji su i prvi odlukom predsedništva stranke imenovali svog lidera, Ramuša Haradinaja za kandidata i predstavnika stranke u pregovorima o pitanju predsednika.

Kosovski predsednik bira se u Skupštini tajnim glasanjem, te kandidat za ovo mesto mora da obezbedi najpre 30 potpisa poslanika, a onda i 2/3 većine glasova svih poslanika, odnosno 80 glasova u skupštini u prva dva kruga glasanja, odnosno većinu glasova (61) u trećem krugu.

Kako jedino pokret Samoopredeljenje (PS) ima parlamentarnu grupu koja broji više od 30 poslanika, svaka druga partija će za imenovanje svog kandidata morati da potraži podršku poslanika drugih političkih opcija.

Jedan poslanik može podržati samo jednog kandidata.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

 

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji