STEVANOVIĆ: NOVO ŽARIŠTE U NOVOM PAZARU, UPUĆENI LEKARI I RESPIRATORI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Beogradu Goran Stevanović zahvalio je svima koji se pridržavaju donetih mera i istakao da nije tako, da mere nisu uvedene i da nije ispoštovan stav struke, cifre bi verovatno bile 10 puta veće od današnjih - a to je ukupno 1624 potvrđena slučaja zaraze i 44 preminula pacijenta. On je istakao da se novo žarište pojavilo u Novom Pazaru, gde su upućeni lekarski tim i respiratori iz Beograda.

Kada su u pitanju izlečeni pacijenti, Stevanović je rekao da je mali broj izlečenih jer je proces izlečenja dugačak, a mi smo tek u četvrtoj nedelji epidemije.

Objasnio je da su svi izlečeni do sada pacijenti sa lakšom klinčkom slikom, kod kojih proces izlečenja traje od sedam dana do dve nedelje. Kod onih sa težom izlečenje traje do četiri nedelje, a kod pacijenata u teškom stanju terapija traje i do osam nedelja.

Prema Stevanovićevim rečima novo žarište pojavilo se u Novom Pazaru, gde je upućen određen broj respiratora i medicinski tim iz Beograda, a aktivno se radi na uspostavljanu bolnice za kovid pacijente u Novom Pazaru.

Kada je u pitanju Ćuprija, koja takođe važi za jedno od žarišta, Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" kazala je da je u tom gradu oko 50 osoba zaraženo. Ona je dodala da se svi pacijenti sa postavljenom dijagnozom usmeravaju ka regionalnim centrima, odnosno kovid bolnicama kojima pripadaju.

Novinari su na konferenciji za medije ostali uskraćeni za konkretne odgovore o broju zaraženih lekara u bolnici "Dr Dragiša Mišović", kao i u staračkim domovima.

Kada je u pitanju specijalna kardiovaskularna bolnica "Dedinje", profesor Stevanović je objasnio da je kod nekoliko bolesnika koji su bili hitno operisani primećena visoka temperatura i testirani su pozitivno, posle čega su raspoređeni na Infektivnu kliniku, KBC Zvezdara i u Zemunsku bolnicu.

On je dodao da se preraspodela osoblja i sredstava u kovid centrima vrši prema potrebama i da su u svim tim bolnicama mešoviti timovi lekara iz različitih zdravstvenih ustanova koji su došli na ispomoć.  

Stevanović je rekao da osobe koje imaju simptome ne treba da zabranu kretanja shvate kao da ne smeju da shvate kao da moraju da sede kod kuće i čekaju, već da se jave lekaru. On je objasnio da ko god bude krenuo kod lekara i u vreme zabrane kretanja neće biti sprečavan, što važi i za njegovu pratnju. Pri povratku neće biti sankcionisani oni koji kod sebe imaju medicinski izveštaj, kao ni njihova pratnja.

Upitani o prisutnosti zaraze među migrantima, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da su neki migranti testirani, ali da kod njih nije potvrđeno prisustvo virusa. On je dodao da u objektima za migrante postoje lekari, a da se sami migranti testiraju zavisno od toga da li imaju simptome i kakva im je klinička slika.

"Ukoliko se neko od njih zarazi biće mu pružena sva nega i pažnja u istim uslovima", kazao je Gojković.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji