KOSOVO ĆE IMATI OFICIRE ZA VEZU U EUROPOL-U

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Upravni odbor obaveštajne agencije Evropske unije, EUROPOL, odobrio je sporazum o radu sa agencijama za sprovođenje zakona na Kosovu, objavilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, trenutno predsedavajuće Saveta EU.

Odluka je doneta na 115. sednici ovog odbora održane putem video konferencije 9. i 10. juna.

Sporazum će potpisati izvršni direktor Europola i ministri unutrašnjih poslova i javne administracije Kosova.

Ovaj sporazum, predviđa saradnju između Europola i kosovske policije, kosovske carine, poreske uprave i jedinica za sprečavanje pranja novca.

kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući ovom sporazumu, Kosovo "dobija nove mogućnosti u međunarodnoj policijskoj saradnji".

Kosovo je do sada bila jedina zemlja na Zapadnom Balkanu sa kojom Europol nije sklopio sporazume o saradnji i stoga nije imalo pristup razmeni informacija u cilju borbe protiv teškog i organizovanog kriminala.

U skladu sa ovim sporazumom, koji će stupiti na snagu na dan potpisivanja sporazuma, Kosovo će formirati centralnu kancelariju za saradnju sa Europolom i dobiti pristup komunikaciji sa Europolom, kao i mogućnost upućivanja oficira za vezu u sedište Europola u Hagu.

Pored saradnje sa Europolom, "Kosovo će imati novi i aktivniji oblik saradnje sa svim zemljama EU", navodi se u saopštenju.

Albanija, Crna Gora, Srbija i Severna Makedonija su među zemljama koje nisu članice EU, ali imaju oficire za vezu u Europolu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je da je sporazum sa Kosovom "važan korak u jačanju saradnje sa partnerima u Jugoistočnoj Evropi kao odgovor na sigurnosne izazove i promociju evropskih vrednosti".

Počevši od 2010. godine, Kosovo je pokušavalo da se učlani u međunarodnu policijsku agenciju Interpol, ali ga je u tome sprečila Srbija, koja je vodila kampanju protiv Kosova.

Poslednji put, u novembru 2018. godine, Kosovo nije uspelo da obezbedi neophodnu većinu od dve trećine zemalja koje učestvuju na Generalnoj skupštini Interpola da bi postalo član ovog mehanizma.

Prošlog oktobra, tadašnja Vlada Kosova povukla je prijavu za članstvo.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165