HALJIMI: ODNOSI KOSOVA I SAD ODAVNO NISU DOBRI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Kosovo može da računa na američku podršku, ali samo ukoliko bude bilo poslušno, izjavio je analitičar Fisnik Haljimi dodajući da odnosi Kosova i SAD nikada neće biti kao odnosi Srbije i Rusije.

Odnosi Kosova i SAD odavno nisu na najboljem nivou zbog grešaka zvanične Prištine oko pitanja demarkacije, takse i reciprociteta, izjavio je analitičar Fisnik Haljimi navodeći da se Amerika direktno umešala u unutrašnja pitanja Kosova kada je pala Vlada Aljbina Kurtija. Sada treba da sačekamo odluku Ustavnog suda, formiranje Vlade i kako će se ta Vlada ponašati u dijalogu sa Srbijom, od ćega će zavisi i odnos Vašingtona prema Prištini, kaže Haljimi.

“Kosovo može da računa na podršku Amerike ako bude bilo poslušno prema Americi, ako ne, toga neće biti. Na Kosovu bi trebalo svi da znaju da su odnosi Kosova i Amerike odnosi interesa, nisu kakvi su bratski između Srbije i Rusije. To što Rusija znači za Srbiju to nije sada i nikada neće značiti Amerika za Kosovo”, rekao je Haljimi.

Istovremeno analitičar Aleksandar Đikić navodi da je upitno da li je zvanični Beograd u boljim odnosima sa Vašingtonom od Prištine.

“Mislim da nije i da još puno treba vremena da Beograd da kažem izgladi te neke odnose sa Amerikom. Puno treba i ustupaka činiti Americi. Amerika je velika sila i ona traži da joj se čine ustupci, a ja ne vidim da Beograd može mnogo toga više da ponudi nego što je do sada ponudio”, kaže Đikić.

Iz Američke privredne komore na Kosovu smatraju da su odnosi između Kosova i SAD-a veoma dobri, te da Sjedinjene Države stalno podstiču i podržavaju ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana.

“Američka vlada je podržala narod i institucije Kosova u ovim teškim vremenima nakon izbijanja pandemije COVID-19. Verujemo da će Vlada SAD-a i ljudi biti uz Kosovo nakon završetka COVID-a 19, kada će Kosovu biti potrebna dodatna podrška da bi se ekonomski oporavilo. Američka privredna komora na Kosovu razgovara sa kosovskim privatnim sektorom o mogućnostima koje su se pojavile kao rezultat prekida u svetskim lancima snabdevanja, snažno naglašavajući da kompanije i vlade, kako na Kosovu, tako i na Balkanu uopšte, treba da budu spremni da shvate ove mogućnosti za brži ekonomski rast celog regiona”, kaže se u saopštenju Američke privredne komore na Kosovu uz napomenu da su SAD stalno podsticale i podržavale ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana.

Do zahlađenja odnosa sa Amerikom došlo je u trenutku kada je vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti odbio da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Kurti je taksu zamenio reciprocitetom, iako je to bilo protiv stava zvaničnog Vašintona.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165