LAJČAK: ODNOSI KOSOVA I SRBIJE UTIČU NA REGION

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Miroslav Lajčak je ponovio da ne vidi bolju alternativu Zapadnom Balkanu od članstva u Evropskoj uniji, ukazujući na četiri glavna izazova regiona.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije i druga pitanja na Balkanu je naveo da odnosi Kosova i Srbije - takođe imaju uticaj na regionalnu saradnju.

„Izazov od najvećeg strateškog značaja je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, jer se ne radi samo o dve zemlje, s obzirom da Albanci i Srbi žive u svakoj balkanskoj zemlji i da odnosi Srbije i Kosova utiču na regionalnu saradnju, stoga je rješenje ovog pitanja od većeg strateškog značaja”, prenose Vijesti.

Govorio je i o otvaranju pregovora o članstvu Albanije i Sjeverne Makedonije, kao i o nestabilnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

„Severna Makedonija i Albanija hitno moraju da počnu pregovore za članstvo u EU i to treba da se uradi što je pre moguće. Ozbiljan problem je i kriza u Bosni i Hercegovini“, rekao je Lajčak i dodao da „Vlada Crne Gore trenutno nema većinu u parlamentu i da se taj problem mora rešavati“.

Evropski diplomata je naveo da je suštinski izazov u ​​kom pravcu ide Balkansko poluostrvo.

„I izazov za koji smatram da je najfundamentalniji je pitanje kakav će biti Balkan. Da li će biti Balkan koji deli evropske vrednosti, koji promoviše demokratiju i vladavinu prava, koji se bori protiv korupcije i u kojem ima nezavisnih medija i građanskog društva? Ili ćemo dobiti društva u kojima nema ništa od toga a da imamo neku vrstu autoritativnih vlada bez poštovanja evropskih vrednosti. Ta utakmica se dešava upravo dok razgovaramo i mislim da je jako bitno i za EU i za zemlje regiona da se pridruže ne samo administrativno već prije svega po zajedničkom sistemu vrijednosti", zaključio je Lajčak.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165