HAG: POČELA STATUSNA KONFERENCIJA U POSTUPKU TAČI I OSTALI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Počela sedma statusna konferencija u slučaju koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija pred Specijalnim sudom u Hagu.

Statusnoj konferenciji koja se održava pred sudijom za prethodni postupak, prisustvuje i zastupnik žrtava u ovom slučaju, Sajmon Loz.

Konferencija je sazvana s ciljem sagledavanja stanja u predmetu.

Tužilaštvo treba da obelodani kompletnu dokumentaciju odbrani do 27. septembra i sud zanima dokle su stigli sa tim, ali i da li su završili sve svoje istražne radnje, kako je to bilo najavljeno.

Osim o obelodanjivanju i istražnim radnjam tužilaštva, razgovaraće se i o istrazi odbrane, kao i o pitanju daljeg određivanja pritvora optuženima.

Podsetimo, bivšem kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, je letos odbijen zahtev za privremeno uslovno puštanje u treću zemlju.

Sudija za prethodni postupak u predmetu “Tači i drugi” letos je takođe delimično odobrio zahtev Kadrija Veseljija i naložio Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata (poznatog kao „JCE III“) – na zločine sa posebnom namerom.

Do sada je održano šest statusnih konferencija u slučaju Tači i ostali.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Očekuje se da će suđenje četvorici optuženih krenuti januara 2022. godine, tj. tri meseca nakon što, kako je najavljeno, Specijalni tužilac podnese svoj pretpretresni podnesak.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165