"KURTIJEVA VLADA ZABORAVILA IDEJU „NACIONALNOG UJEDINJENJA""

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Nacionalno ujedinjenje Kosova i Albanije može da se ostvari samo ako za tako nešto postoji volja obe zemlje, kažu iz Pokreta Samoopredeljenja.

Ali, opozicione stranke – DPK i ABK, kažu da je ovo pitanje zaboravila sama vlada.

Poslanica Samoopredeljenja, Fatmire Kolčaku, rekla je da je ova stranka spremna za saradnju sa Albanijom, dok je ujedinjenje nazvala dugogodišnjom idejom.

„Ta ideja nacionalnog jedinstva je dugogodišnja ideja albanskog naroda, bilo Albanije ili Kosova, koji su nepravedno podeljeni, ali takva ideja nas ne sprečava da je u budućnosti ostvarimo voljom obe zemlje, jer imamo nepravedno postavljenu granicu – ali samo ako obe vlade – Albanije i Kosova budu posvećene saradnji u svim sferama života“, rekla je Kolčaku.

Međutim, prema poslanici DPK, Ariani Musljiu Šoši, nova vlada je zaboravila da uključi u program saradnju sa Albanijom.

Musljiu Šoši je rekla da dve države mogu da funkcionišu samo na osnovu potpisanih sporazuma o korišćenju zajedničkog sedišta.

„Ako pročitate deo o Spoljnoj politici, to je paragraf o produbljivanju saradnje sa Albanijom. Takođe, mogu da kažem vladi i javnosti da smo dve nezavisne države i možemo funkcionisati samo na osnovu sporazuma koje smo potpisali za upotrebu zajedničkih sedišta u zemljama u kojima nemamo ambasadore ili nas ne priznaju. Možemo da koristimo ovo zajedničko sedište. Ali, ovaj deo je potpuno zaboravljen. Takođe, možemo da preduzmemo zajedničke inicijative sa Albanijom, ali očigledno su zaboravili da to uključe“, rekla je za Ekonomia Online.

Poslanica ABK, Time Kadriaj, ocenila je ovu ideju kao populizam Samoopredeljenja. Ona je rekla da je Kosovo odlučno da bude deo EU, krećući se istim smerom sa drugim zemljama u regionu.

„Bez obzira na to da li je reč o nacionalnom jedinstvu ili nepriznavanju zastave, himne Kosova, PS je svim ovim načinilo populizam u pasusu koji je u vladinom programu posvećen nacionalnom jedinstvu. Kosovo je odlučno da bude deo EU, a takođe tražimo da integracija zapadnog Balkana ide ujednačeno, jer smo za pregovaračkim stolom sa EU tražili da integracija Zapadnog Balkana bude ista i opet je nepravda da zvanični Brisel unapređuje Srbiju pokušavajući da dobije status zemlje kandidata dok Kosovo još uvek nema liberalizaciju viznog režima – to je nepravedno“, rekla je Kadriaj za Ekonomia Online.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji

ponedeljak, 01 mart 2021 14:56