KURTI SPEMAN DA RAZGOVARA SA OPOZIJOM O DIJALOGU

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je, predstavljajući program Vlade na sednici Skupštine Kosova, naglasio da je spreman da sa opozicijom razgovara o principima i stavovima prema dijalogu sa Srbijom.

Kurti je dodao da je većina njegovog rada i energije u dijalogu „angažovana na uklanjanje štete“ koju su prouzrokovali njegovi prethodnici na vlasti, i pozvao opoziciju na saradnju ako se žali zbog štetnih sporazuma postignutih u prošlosti.

„Možemo da se složimo oko mnogih stvari, hajde da se dogovorimo oko politike prema Srbiji. Svakog dana u nedelji i svakog sata u danu, spreman sam da se sastanem sa onima koji se ne slažu sa našim principima i stavovima prema dijalogu, a postoje i drugi predlozi o tome kako zaštititi interese Kosova. Zapamtite da ste vi koji ste bili na vlasti ostavili nasleđe nama“, rekao je Kurti.

Prioritet upravljanje pandemijom

Aljbin Kurti kaže da je njegov prvi prioritet upravljanje epidemijom koronavirusa.

„Danas je 55 dana otkako je Vlada stupila na dužnost. Obavili smo mnogo posla, kao što smo rekli u programu, prioritet je upravljanje epidemijom. Napravili smo plan za to. Mere koje smo preduzeli bile su efikasne“, rekao je Kurti.

Naveo je da njegova vlada nije po stupanju na dužnost našla „nijedan ugovor ni za jednu vakcinu“, a da će do kraja maja Kosovo dobiti još 142.000 vakcina protiv koronavirusa.

Ekonomski cilj Vlade, rekao je Kurti, jeste povećanje kupovne moći građana merama za povećanje likvidnosti domaćinstava i podršku onima kojima je državna pomoć najpotrebnija.

Podizanjem minimalne zarade na 250 evra za 40 radnih sati nedeljno, i podizanjem neoporezivog praga zarada na nivo minimalne zarade, obezbediće se da građani s nižim zaradama na kraju meseca imaju više novca, rekao je on.

„Pandemiju vidimo kao novu priliku za preusmeravanje ekonomije ka izvoznoj proizvodnji, ka povećanju dostojanstvenog zapošljavanja za sve, kao i ka održivom razvoju koji štiti životnu sredinu za buduće generacije. S tim u vezi, posvetićemo se podsticanju ulaganja u nove proizvodne i izvozne kapacitete koji stvaraju održiva radna mesta, direktnom podrškom proizvodnim preduzećima“, kazao je Kurti.

Da bi se povećali konkurentnost i kvalitet, najavio je podršku preduzećima koja ulažu u poboljšanje kvaliteta i standardizaciju, kao i podršku obuci radnika.

Kurti je naveo da će se „interventnim merama“ Vlade podržati oni koji su bili nezaposleni, a našli su posao, dok će najveća podrška biti upućena mladim ljudima koji prvi put stupaju na tržište rada.

Najavio je da će se kroz šemu zapošljavanja za mlade isplaćivati minimalna zarada godinu dana svakoj mladoj osobi koja je prvi put zaposlena.

Za obezbeđivanje finansiranja plana ekonomskog razvoja, rekao je on, pregovaraće se i potpisivati medjunarodni finansijski sporazumi i izdavati hartije od vrednosti.

Opozicija: Program Vlade Kosova bajka i bez konkretnih mera

Opozioni poslanici u Skupštini Kosova kritikovali su program Vlade koji je izložio premijer Aljbin Kurti, ocenivši ga kao „bajku, bekstvo od stvarnosti i izbornih obećanja“, kao „površan i bez konkretnih mera“ i kao „političku izjavu koja nema konkretne ciljeve“.

Poslanik i v.d.predsednika opozicione Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj, rekao je da je program Vlade Kurtija „najslabiji i najnekorisniji“ i da mu nedostaje akcioni plan.

Hodžaj je rekao da program nema utvrđene rokove i da nisu poznate institucije koje su odgovorne da ga sprovode.

„Ciljevi nisu pretočeni u konkretne aktivnosti, nema rokova, nema budžeta, nisu poznate ni odgovorne institucije. Ovo je najslabiji i beskorisni program i pamtiće se po aritmetičkoj netačnosti, po ponavljanju, umesto po sadržaju“, rekao je Hodžaj.

Hodžaj je ocenio da u programu Kurtijeve Vlade „postoje bajke i bekstvo od stvarnosti i izbornih obećanja“.

Poslanik i predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku, je ocenio da je program Vlade površan, bez konkretnih mera i bez načina rešavanja problema. Ocenio je da je Skupština skoro 60 dana čekala program Vlade koji sadrži 60 stranica, bez ideja i argumenata.

Po njegovim rečima, izjave Kurtija „stvoriće dobru politiku“, ali to nisu mere, već samo slogani.

Šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Besnik Tahiri, rekao je da je dokument koji je predstavila Kurtijeva vlada politička izjava koja nema konkretne ciljeve.

„Nakon početnog uvida u predloženi program Vlade, postalo nam je vrlo jasno da nam Vlada prodaje političku izjavu za upravljački program“, rekao je on.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

5 SMM Si Votohet SR6 SMM Si Votohet veerz 2 SR

 Click_Here_Arrow_-_ok.png

Kako da popunite glsački listić?
Poštovani građani opština: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok 21. aprila biće održano glasanje Za ili Protiv razresenja predsednika opštine u vašim opštinama.
Nakon što dobijete glasački listić, proverite da li je stavljen pečat.
Na glasačkom listiću morate izabrati samo jednu opciju.
Označite unutar kvadratića, kako bi vaš glas bio validan.
Kako bi zaštitili tajnost glasa, savijte glasački listić pre nego što izađete iz kabine, a zatim ga ubacite u kutiju.
Sva biračka mesta se otvaraju u 07:00 i zatvaraju u 19:00 časova.

 

 

 

Click Here Arrow ok

14

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165