KRSTIĆ I ŠABANI OSUĐENI UKUPNO NA VIŠE OD 21 GODINU

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Zlatan Krstić osuđen je na 14 godina i 6 meseci od strane Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, dok je Destan Šabani osuđen na 7 godina zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
Zlatan Krstić optužen je da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje, Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, posebno u proterivanju 15 članova porodice i odvođenju četiri osobe koje nisu aktivno učestvovale u oružanom sukobu.
Prema tužilaštvu, Krstić je učestvovao u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, a kako navode, čak je i tela žrtava bacao sa strane kako bi sakrio zločin.
Dok se optuženi Destan Šabani tereti da je tokom sukoba na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, u cilju skrnavljenja, ponižavanja i i ponižavajući tretman sa mrtvima, O.N., B.N., A.N., B.N. i I.R. ubijeni od strane srpske policije i paravojnih snaga, naredili su da se njihova tela sahranjuju bez dostojanstva i kršeći pravila rata utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.
Kritičnog dana, prema optužnici, po naređenju Šabanaja i drugih članova, žrtve su kamionom izvučene iz mrtvačnice u Prištini pre izvršene obdukcije i poslate u blizini gradskog groblja u Uroševcu, gde je Šabanaj čekao.
U optužnici se dalje navodi da je osobi po imenu Maksut naredio da bagerom iskopa jamu kako bi u nju bacio tela. Inače, optuženi Destan Shaban je u svom poslednjem saslušanju zatražio da mu se u Hagu sudi za dela za koja se tereti.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

 

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji