ARIFI KURTIJU: KROZ REFERENDUM DO UJEDINJENJA "DOLINE"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Od potencijalnog premijera, Aljbina Kurtija, predstavnik doline traži učešće u dijalogu između Kosova i Srbije. Kaže da diplome mladih ljudi koji studiraju na Kosovu nisu priznate u Preševu i to je jedan od razloga zašto želi da bude za stolom i učestvuje u dijalogu. Iako šef PS nije pomenuo uniju sa tri opštine doline, gradonačelnik Preševa insistira na nečemu takvom, međutim za to postoje uslovi.

Šćiprim Arifi, koji trenutno vodi opštinu sa većinski albanskim stanovništvom, kaže za KosovaPress da je prevremeni izborni proces na Kosovu rezultat političkih previranja od pre mnogo godina. Sve je to, prema njegovim rečima, uticalo i na dolinu.

Arifi u intervjuu za KosovaPress kaže da će se, uzimajući u obzir broj glasova koje je osvojila stranka Aljbina Kurtija, stvoriti politička stabilnost, ne samo za Kosovo već i za dolinu.

„Paralelno jačajte Preševsku dolinu. Očekujem od vlade Kurti 2, ne samo na papiru, već i u praksi – Nacionalni Fond Solidarnosti, fond koji uključuje opštinu Preševo, Bujanovac i Medveđu. Fond koji ima najmanje pet miliona evra i koji utiče na sve sfere života Albanaca Preševske doline. Da ova dolina za mene ostaje živa i da ostaje dolina koja daje perspektivu i ne pretvara se u drugu Čameriju. Nacionalni Fond je politička obaveza vlade Kurti 2“, izjavljuje on.

Gradonačelnik Preševa kaže da kada Kurti želi da nastavi proces dijaloga, mora ih uključiti u ovaj proces.

Arifi: Za Preševo je važan dijalog

„Učešće Preševske doline u dijalogu je neophodno. Očekujem od vlade Kurti 2 da ćemo biti učesnici ovog dijaloga…. Nama nije važno koji je rang liste prioriteta, nama je važno da budemo u dijalogu. Za Preševsku dolinu dijalog je važan jer je nemoguće da se naši mladići i devojke koji studiraju na Kosovu zaposle u opštini Preševo – jer diplome nisu prihvaćene“, dodao je on.

Arifi: Uz referendum i bez razmene teritorija

Govoreći o ujedinjenju Kosova sa dolinom, on kaže da za to imaju uslove. Insistira da ne prihvataju razmenu teritorija, niti korekciju granica.

„Pridružujemo se na osnovu referenduma Republike Kosovo, ali uz određene uslove. I tu smo bili u liniji sa Aljbinom. Uslov broj 1 je da ne sme biti razmene teritorija. Uslov broj 2 je da promena granica ne znači parcijalizaciju doline. I međunarodna podrška koja je uslov broj 3“, naglašava Arifi za KosovaPress.

Uprkos ovom zahtevu, predsedavajući stranke koja je prva izašla na izborima 14. februara, Aljbin Kurti spomenuo je referendum za ujedinjenje sa Albanijom, ali ne i onaj sa dolinom.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165