SD ČESTITAO KOSOVU NA OTVARANJU AMBASADE U JERUSALIMU

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - „Sjedinjene države ostaće uz Kosovo dok ono nastavlja da napreduje na svom evropskom putu“, nakon čestitki bivšeg izaslanika za dijalog Beoograda i Prištine, Ričarda Grenela i drugih zvaničnika ove zemlje, zvaničnu čestitku povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela uputio je i Stejt department.
„Sjedinjene države čestitaju Izraelu i Kosovu na formalnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, juče je bio istorijski dan“, izjavio je portparol Strejt departmenta, Ned Prajse.
Prema njegovim rečima, dublje međunarodne veze pomažu promociji stabilnosti, mira i prosperiteta u oba regiona, „a kada su naši partneri ujedinjeni Sjedinjene države jačaju“, dodao je.
Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose 1. februara, na virtuelnoj sednici kojoj su prisustvovali predstavnici Prištine i Jerusalima, kao i zvaničnici SAD, a na osnovu Vašingtonskog sporazuma kojim su se obe strane na to obavezale.
Potpisana su tri bilateralna sporazuma, a jednim od njih nalaže se da će Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu.
Ova vest izazvala izazvala je pohvale kosovskih zvaničnika i zvaničnika SAD, ali ne i Evropske unije, Turske i Arapske lige.
Dok SAD upućuju čestitke, EU kritikuje ovakav potez Prištine jasno davajući do znanja da Kosovo ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu i da sve ambasade zemalja EU treba da budu u Tel Avivu, što je i naloženo Rezolucijom UN-a.
Nakon EU, usledila je i kritika Turska na račun Prištine, a upravo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu. Potom je usledila i „najoštrija osuda“ Arapske lige.
Generalni sekretar Arapske lige, Abul Geit, istakao je da je odluka nelegitimna i da predstavlja kršenje međunarodnog prava prema kojem je Jerusalim okupirana teritorija.
Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela rezultat je sporazuma iz Vašingtona od oktobra meseca prošle godine.
Prema ovom sporazumu, Srbija bi takođe trebalo da do jula preseli ambasadu u Jerusalim.
Otkako su SAD 2017. godine odlučile da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i na osnovu ove odluke da premeste ambasadu u Jerusalim, nijedna država iz EU nije sledila takav korak, pozivajući se na rezoluciju Saveta Bezbednosti iz 1980. godine kojom se pozivaju sve članice UN-a da presele svoje ambasade u Tel Aviv.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165