"FORMIRANJE ZSO MEĐUNARODNA, A SADA I USTAVNA OBAVEZA KS"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Odluka kosovskog Ustavnog suda u vezi sa ZSO ne predviđa nikakvu zabranu za njeno formiranje, poručio je danas poslanicima Odbora za EU integracije kosovske skupštine novi šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok.
„Ustav jedino postavlja određena ograničenja, ali u odluci se navodi da će statut Asocijacije biti prosleđen Ustavnom sudu. Šta je statut? Gde je statut? Kosovo mora da se pozabavi ovim pitanjem. Vi ste sami potpisali ovaj sporazum i pored toga što je to vaša međunarodna obaveza, to je sada i vaša ustavna obaveza“, rekao je on danas na sednici skupštinskog odbora Evropske komisije, na kojoj se razgovaralo o najnovijem izveštaju o napretku Kosova, piše Klan Kosova.
Sunjok se uz to ujedno složio sa izjavom specijalnog izaslanika za dijalog, Miroslava Lajčaka u vezi sa neophodnošću izmene Ustava.
“Kada dogovarate međunarodne sporazume, oni su pravno obavezujući. Ako pregovarate o sporazumu i potpišete ga, oni postaju pravno obavezujući. Tada imate svoje mehanizme kako da ih uključite u svoje zakonodavstvo. Normalno je da sporazumi zahtevaju promene i ne vidim ništa loše u onome što je rekao Lajčak. Doći će vreme kada će obe zemlje morati da promene nešto kada potpišu”, rekao je još.
Podsećamo, izjava Miroslava Lajčaka da ustav nije Biblija te da je za očekivati ustavne i zakonske promene u sklopu tako komplikovanog procesa kakav je briselski dijalog, naišla je na mnoštvo kritika u kosovskoj javnosti, a Ramuš Haradinaj i njegova AAK, tražili su i njegov opoziv zbog te izjave – „lakše ćemo zameniti Lajčaka nego Ustav“, poručio je Haradinaj.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165