KURTI: PRE ŠAMPANJCA U BELOJ KUĆI ZA RAZMENU TERITORIJA POTREBNO IM JE KRVOPROLIĆE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Iza zahteva za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu, preko vanrednog stanja u javnom zdravlju koje je već uvedeno kao mera, jeste plan za „razmenu teritorija“, potvrdio je u svom govoru u skupštini u Prištini Aljbin Kurti. Tvrdi da su za sprovođenje ovakvog dogovora potrebni „incidenti i krvoproliće na terenu“. U toku je sednica za izglasavanja nepoverenja vladi u Prištini.

„Teritorijalna razmena nije uspeo kao projekat ali nije umrla ni kao ideja“, kazao je Kurti.

Tvrdi da je u Beloj Kući (navodno) pripremljen „šampanjac uz dogovor Kosova i Srbije“, ali da je za to potrebno nešto pre:

„Znate šta im je sada potrebno pre šampanjca?! Potrebna im je vanredna situacija, incidenti na terenu, treba im krvoproliće, kako bi na kraju rekli, nećemo nikako moći tako, bolje da potpišemo jedan takav dogovor nego da ostanemo još„.

Kako je rekao on je u to ubeđen „u nedeljama koje dolaze“, ponovivši ono što je više puta isticao do sada, da je kao premijer sada „naučio više za ovih 50 dana nego puno godina pre“.

„Za ovaj šampanjac je prethodno potrebna krv. Šampanjac za dogovor o teritorialnoj razmeni koji je moto svih manipulacija i podstrekivanja“, istakao je kosovski premijer, dodavši:

„Ovde smo živi i odlučni smo da se tako nešto ne razmeni uz šampanjac u Beloj kući, bez vlade se to ne može“.

Kurti je kazao da Srbija ne prihvata jednakost Kosova sa njom. Za njega je politika borba, i on ima ličnu volju, te da je u redu da bude pod pritiscima, ali da je jasno i da u vreme kada vladi na koju je narod dugo čekao – dobro ide, kada su dve nedelje odlučujuće u borbi protiv koronavirusom pred Kosovom, motiv za opoziv vlade je drugačije prirode.

„Video sam i imao sam više informacija više nego bilo kad. Ova vlada je reformistička a oni žele jedan drugi motiv“.

Takođe je više puta u svojim obraćanjima rekao da je nedavno „pokušan puč u Republici Kosovo“, te da je srećan što nije uvedeno vanredno stanje.

Kurti je praktično potvrdio ono što je kasno sinoć gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, koji se nedavno priključio Samoopredeljenju, svedočio za Kljan Kosova o navodnom dogovoru o podeli Severa Kosova između Aleksandra Vučiča i Hašima Tačija, navodeći čak i granicu, a što ditira još iz 2016.

Sednici prisustvuje i Srpska lista, čiji je poslanik Igor Simić izašao za govornicu i saopštio da ova lista podržava opoziv vladi čiji je deo. Oni su se od formiranja ove vlade držali javno po strani i nisu uzimali reč na sednicama.

Zahtev o glasanju nepoverenja Vladi pokrenuo još jedan koalicioni partner – LDK potpisom 44 poslanika, nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua iz redova LDK, jer je javno podržao upravo uvođenje vanrednog stanja zbog koronavirusa, čemu se Samoopredeljenje protivi.

Dve stranke su od kraja izbora u oktobru prošle godine do poslednjeg trenutka, ispoljavale visoku dozu neslaganja i netrpeljivosti.

Neslaganje je sada otvoreno i između EU, pre svega Francuske i Nemačke, sa jedne strane, i SAD sa druge. SAD podržavaju održavanje ove sednice, dok su se Francuska i Nemačka prethodno odredile protiv, kao i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, koja je jutros kritikovala američkog ambasadora u Prištini. Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Francuske istakla su da je spor između Beograda i Prištine, „evropsko pitanje“, te da će EU raditi u „koordinaciji“ sa američkim partnerom, ali kada se za to stvore uslovi.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

baner_2_izbori_720.jpg

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji