DŽAMIĆ: SRBIJA ČINI SVE ŠTO JE U NJENOJ MOĆI DA ZAŠTITI VISOKE DEČANE, UNESKO ĆUTI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Nacionalni koordinator za saradnju sa Uneskom Vladimir Džamić izjavio je da država Srbija koristi sve mehanizme, reaguje i obaveštava Unesko o gradnji puta u blizini manastira Visoki Dečani, ali ne dobija bilo kakvu rakciju od te međunarodne institucije.

"Unesko ćuti. Mi činimo sve što je do nas. Reagovali smo već na prve najave o izgradnji tog puta, još pre ti godine. Redovno obaveštavamo Unesko o svim događajima. Republički zavod je pre mesec dana pisao direktorki Uneska, ministar kulture joj je pisao sedam ili osam pisama. Ali, reakcije Uneska nema", kaže Džamić.

On je ukazao da se Unesko, primera radi, nije preterano oglašavao ni povodom pretvaranja Svete Sofije u džamiju, a to je svetska priča, koja je bila na naslovnim stranama svetskih medija.

"Ono što može država Srbija i što su dozvoljeni mehanizmi, mi to radimo i koristimo. Reagujemo obveštavanjem Uneska, reagujemo kroz redovan godišnji izveštaj, ministar kulture reaguje kad god se nešto dešava, takođe i premijerka. Međutim, Unesko ćuti, nema osude. Mnogo su glasniji drugi - reaguje OEBS, Kancelarija EU na  Kosovu, reaguju strani ambasadori u Prištini, ali Unesko nikako da se oglasi", kaže Džamić.

On je, međutim, ukazao da se u medijima često pogrešno predstavlja da su neki kulturni spomenici pod zaštitom Uneska.

"Ništa nije pod zaštitom Uneska. Države potpisnice konvencije štite dobra koja su stavila na listu. Ništa ne štiti Unesko. Lista svetske baštine je mehanizam koji je proizašao iz Konvencije o zaštiti svetske kulturne baštine. Druga je stvar što je specifična situacija, što mi zapravo ne možemo fizički da štitimo te objekte, pa Dečane štiti Kfor, a ove druge manastire i crkve štiti kosovska policija", navodi Džamić.

Takođe, ukazuje da Kosovo nije članica Uneska, i da je za tu organizaciju Kosovo zapravo teritorija koja pripada Srbiji.

"Unesko formalno Kosovo vidi kao Republiku Srbiju. Kod njih neko manje, neko više, zna da je to neki nerazjašnjeni status, da su neke zemlje priznale, da neke nisu. Ali znaju i da Kosovo nije članica UN, da nije potpisnica konvencije i faktički, iz vizure Uneska, nadležna je Republika Srbija. To što mi nemamo pravu jurisdikciju, što mi ne  možemo tamo da delujemo, to je druga stvar", ukazao je Džamić.

On podseća da je Srbija u obavezi da obaveštava Unesko o svim događajima, ali i da u januaru šalje godišnji izvetaj o stanju, s obzirom na to da su u pitanju srednjovekovni spomenici na Kosovu, kojima pripada i manastir Visoki Dečani, a nalaze se na listi svetske baštine, koji su u opasnosti.

"Svakog januara predajemo izveštaj u kome navodimo taj problem puta i sva dešavanja koja su bila u toj kalendarskoj godini. Kasnije se taj izveštaj pretače u odluku Komiteta, te tako sve ono što mi navedemo da se događalo postaje zvanična odluka Komiteta za svetsku baštnu", naglasio je Džamić.

Džamić je dodao da već dugo prati situaciju sa izgradnjom puta Dečani-Plav.

"Pratim tu situaciju već tri godine. Ali, mic po mic, oni taj put prave s jedne strane, prave ga s druge strane. Na kraju će ostati samo da se protera kroz zaštićenu zonu Dečana", zaključuje Džamić.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165