ALEKSIĆ PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV VIŠE OSOBA ZBOG TRANSAKCIJA TELEKOMA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv više odgovornih osoba za transakcije Telekoma Srbija kojima je to državno preduzeće kupilo nekoliko kablovskih operatera za ukupno pola milijarde evra.
Krivična prijava podneta je protiv članova Nadzornog odbora Telekoma, predstavnika državnog kapitala u Telekomu Dragana Đokovića, predsednika Državne revizorske institucije Duška Pejovića, bivšeg vlasnika kablovskog operatera "Koprenikus" Srđana Milovanovića i odgovornih lica u Ministarstvu privrede i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Na konferenciji za novinare ispred Tužilaštva za organizovani kriminal, Aleksić je kazao da se na prijavu protiv odgovornih odlučio nakon što nije bilo reakcija tužilaštva na pitanja koja je u januaru postavio u vezi sa odlukom Telekoma Srbija da kupi kablovske operatere po, kako navodi, višestruko višim od realnih cena.
"Telekom je kupio veći broj manjih kablovskih operatera, što ne bi bilo čudno da iznos koji je platio nije 10 puta veći od tržišnog", rekao je Aleksić govoreći o transakcijama za kupovinu firme "Kopernikus tehnolodži" i drugih manjih operatera.
Aleksić je naglasio da se državni Telekom dodatno zadužio da bi Kopernikus tehnolodži platio 195 miliona evra, čija je, kako je naveo, tadašnja vrednost kapitala iznosila svega 10 miliona evra pa je tako plaćen 19 puta više nego što je vredeo.
"Nadzorni odbor Telekoma je na predlog Ministarstva privrede doneo odluku da za pola milijarde državnog novca kupe preduzeće sumnjivog boniteta, sa velikim dugovima i kontinuiranim padom prihoda", istakao je on.
Dodao je da odgovornima nije smetalo da zaključe takvu transakciju i pored podataka o padu prihoda "Kopernikusa" pre kraja 2018. godina, kada ga je Telekom kupio.
"Očekujem da će Tužilaštvo pokrenuti istragu jer je nezabeleženo da neko na ovako vidljiv način iz Telekoma izvuče pola milijarde evra", naglasio je Aleksić.
On je naveo da se njegovoj stranci obraćaju zaposleni u Telekomu Srbija, ali i zaposleni u Elekotroprivredi Srbije (EPS) koji sugerišu na "krađe" u tim preduzećima.
"To su ljudi koji neće da ćute. Ja očekujem da će oni izaći u javnost, ali je očigledno da se oni boje. Zato mi, političari, javno ukazujemo na to šta se tamo dešava", rekao je Aleksić.
Aleksić je podsetio da je PKB sa imovinom od 17.000 hektara prodat za 105 miliona evra, a da je Telekom firmu "Radijus vektor", jednog od operatera, platio 110 miliona, kao i da je bivši vlasnik Kopernikusa Srdjan Milovanović, pošto je dobio 195 miliona evra, kupio televizije sa nacionalnim frekvencijama Prva i O2 za 180 miliona evra.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165