SAD POZIVAJU EU: LIBERALIZUJTE VIZE ZA KOSOVO

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Komitet za spoljnu politiku Predstavničkog doma SAD pozvao je Savet Evropske unije da ispuni svoje obećanje Kosovu obezbeđivanjem vizne liberalizacije.
Komitet je putem posta na društvenoj mreži Tviter podsetio da je odluka Evropske komisije za Kosovo, u kojoj je rečeno da su ispunjeni uslovi za viznu liberalizaciju, doneta pre dve godine.
Sjedinjene Države pojačale su pozive za liberalizaciju viza za Kosovo. Ranije, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog između Kosova i Srbije, Ričard Grenel, pozvao je EU da liberalizuje vize sa Kosovom.
Evropska komisija i Evropski parlament potvrdili su da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza. Ali to pitanje je zastalo na Savetu EU gde neke važne države nisu pristale da liberalizuju vize za Kosovo.
Povećan je i pritisak na Savet EU u institucijama EU. Desetine evropskih poslanika napisali su pismo sa zahtevom nemačke kancelarke Angele Merkel da pitanje vizne liberalizacije za Kosovo stavi na dnevni red Saveta.
Više od 40 članova Evropskog parlamenta takođe je pisalo pismo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i premijeru Holandije Marku Ruteu, putem kojih zahtevaju da EU liberalizuje vize sa Kosovom.
Ova dva lidera država članica EU smatraju se najjačim protivnicima vizne liberalizacije sa Kosovom, jer njihove zemlje nisu podržale takvu odluku u Savetu EU.
Za bivšeg nemačkog diplomata Volfganga Išingera pitanje liberalizacije viznog režima sa Kosovom je neispunjeno obećanje EU.
"Liberalizacija viza za sve građane Kosova je neispunjeno obećanje EU. Dugo odlaganje - kredibilitet EU je u pitanju", napisao je Išinger na Tviteru.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

baner_2_izbori_720.jpg

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165