ALEKSIJA SPASIĆ IZ KLOKOTA MEĐU 20 NAJBOLJIH MALIH PISACA SRBIJE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
BEOGRAD - Povodom Međunarodnog dana deteta, koji se danas obeležava širom sveta, pobednicima konkursa za nedovršenu priču "Mače na udaru vetra", na kojem su učestvovali đaci od Subotice do Klokota, poslate su nagrade.
 
Na konkursu ustanovljenom pre osam godina povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Branislava Nušića, učestvovala su 222 đaka, a pristigli radovi pokazali su, kako za Tanjug navode organizatori, "da Srbija ima mnogo talentovane dece, dece koja neguju pisanu reč".
 
“Najboljih 20 malih pisaca živi u Beogradu, Prokuplju, Novom Sadu, Klokotu odakle je Aleksija Spasić učenica škole ''Sveti Sava'' kao i u kruševačkom selu Jasika odakle je stigao rad Emilije Matić iz škole ''Stanislav Binički''”, naveli su organizatori.
 
Konkurs su organizovale dve beogradske organizacije, Prijatelji dece Voždovac i Zemun, pobednici u mlađoj kategoriji osnovaca su Aleksa Ðuričić iz beogradske škole “Danilo Kiš” i Dunja Kozomara iz zemunske “Lazar Savatić”.
 
U kategoriji starijih najbolji su Dimitrije Dmitrović iz OŠ “Popinski borci” iz Vrnjačke Banje i Lana Kovačević iz zemunske “Rade Končar”.
 
,,Mače na udaru vetra", je priča o razlicitostima koje ne treba da nas udaljavaju već spajaju i obogaćuju - to je priča o malom albino mačetu koje uz sve, na šapama ima prst više zbog čega je nepoželjno u družini kratkodlakih mačaka zelenih očiju.
 
Autorka Silvija Otašević, čije su dve knjige “Olimpijski san” i “Plurkini musketari” beogradski đaci proglasili za najbolje, i dodelili im Dositejevo pero, i prvi je dobitnik nagrade Matice iseljenika za dečju knjizevnost, ustanovljenu povodom sedam decenija rada Matice, inspiraciju za priču našla je na Floridi gde živi, u Ki Vestu u kući Ernesta Hemingveja, čuvenog pisca nadaleko poznatog i po tome da je voleo i imao samo takve posebne mačke koje imaju po šest prstiju na svakoj šapi, kao i u dešavanjima vezanim za BLM pokret - ''Svak'' život je važan, koja su se poklopila sa početkom pisanja priče ,,Mače na udaru vetra”.
 
Nagrade po dve druge i tri treće osvojili su i đaci prokupačke škole “Nikodije Stojanović Tatko”, “Vuk Karadžić” iz Ripnja, beogradskih “Jajinci”, “Boško Palkovljević Pinki”, “Gavrilo Princip”, “Majka Jugović” i njihovi đaci Kristijan Čelić, Nada Kovačević, Nikolija Babić, Anastasija Anđelković, Savka Avramović, Sofija Obradović, Valentina Čabrić, Elena Pekez, Nikolina Drakula, Danica Bakić katarina markovic vuk hardi Pavle Svečak, Strahinja Lečić, Marija Bosanac, Mia Končarević Elena Potkrajac kao i mali Novosađanin Mihailo Bulajić.
 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165