KISIĆ: ZNATNO OSLABILA AKTIVNOST VIRUSA U NAŠOJ POPULACIJI

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Znatno je oslabila aktivnost virusa u našoj populaciji, a to pokazuju i nedavno sprovedena testiranja u nekim žarištima, rekla je zamenica direktorke Instituta Srbije za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut" Darija Kisić Tepavčević.
Sad se smanjuje broj ljudi koji se testira ne zato što nemamo testove, jer ih itekako imamo, nego sve manji broj osoba ispunava kriterijume za testitranje, navela je.
Poslednjih dana, kako je rekla, lekari su identifikovali žarišta u određenim fabrikama, gde je moglo da se vidi šta se događa u zatvorenom prostoru kad se ne poštuju mere zaštite.
"To je moglo da se spreči. Ali dobro je da smo iz toga sagledali da dve trećine osoba u tim kolektivima nije imalo nikakve simptome i znakove infekcije, a mi smo tragali za njima, odnosno kad je otkriven virus sve zaposlene osobe su testirane. I to je važno jer pokazuje da je značajno oslabila aktivnost virusa u našoj populaciji", istakla je.
Kisić je ponovila da je virus tu i dalje i da cirkuliše, iako mnogo manje nego na početku, a na nama je da sprovodimo mere zaštite.
Govoreći o turističkoj sezoni, ona je rekla da vidimo da se sve veći broj zemalja otvara, pa od 15. juna ni za Grčku neće biti potrebno testiranje.
"Tako će biti za sve zemlje, neće biti prepreka, pošto je oslabila aktivnost virusa manja je verovatnoća da se zarazimo, a i ako se zarazimo, velika je verovatnoća da će to biti ili asomptomatski ili sa blagom slikom", navela je.
Što se tiče planiranja letovanja, on je rekla da svako treba da proceni stepen rizika za sebe i svoju porodicu, jer se ne zna kako se kod koga na zdravstveno stanje odrazi prisustvo virusa.
"Treba svi da imamo u vidu i dostupnost zdravstvenih službi u drugim zemljama", zaključila je.
Ona je rekla da će testiranje na prisustvo antitela koštati između 1.200 i 1.500 dinara i da su oni dostupni u našoj zemlji.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji