SRPSKE SREDINE NA CENTRALNOM KOSOVU: SITUACIJA POD KOTROLOM

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

GRAČANICA - Prema poslednjim podacima kosovskog Instituta za javno zdravlje, korona virus potvrđen je kod 763 osobe, izlečeno 166 osoba, dok je 21 osoba preminula od posledica COVID-19. Na Infektivnoj klinici u Prištini trenutno se na lečenju nalazi 55 pacijenata. U srpskim sredinama na centralnom Kosovu situacija je pod kontrolom, nema zaraženih COVIDOM-19 poručuju iz nadležnih institucija.

Zdravstveno stanje kod većine pacijenata koji se nalaze na Infektivnoj klinici u Prištini je stabilno poručio je infektolog dr Valjbon Krasnići, dodajući da građani i dalje moraju voditi računa o higijeni i održavati distancu.  

“45. je u stabilnom stanju, 9 njih je na terapiji kiseonikom, dok je 1 pacijent na intenzivnoj nezi. Pacijent na intenzivnoj nezi i jedan od pacijenata koji je na terapiji kiseonikom su u kritičnom stanju. Tokom proteklog vikedna smo imali veliki broj slučajeva koji su zatražili hospitalizaciju, povećan je broj prijema pacijenata na infektivnoj klinici, mnogi od njih su sa pogoršanim simptomima. Zato apelujemo na građane da poštuju preporuke, da primenjuju mere za sprečavnje infekcije, prvenstveno briga o higijeni, održavanje socijalne distance i izbegavati kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije”, rekao je dr Valjbon Krasnići, infektolog.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova može da izvrši do 700 testova dnevno rekao je v.d. ministra zdravlja na Kosovu Arben Vitia za KTV.  Mikrobiolog Ljulj Raka rekao je za televiziju T7 da oni imaju profesionalne kapacitete, ali nemaju dovoljno testova. 

U srpskim sredinama na centralnom Kosovu za sada nema zaraženih koronavirusom. U Domu zdravlja u Gračanici nije bilo prijavljenih pacijenata sa sumnjom na COVID-19.

“Dom zdravlja u Gračanici nema nijednog pacijenta koji se javio zbog visoke temperature ili sa problemom respiratornih puteva. Mi radimo 24h, kod nas postoji trijažno odeljenje, gde pacijenti obično kažu zbog čega su došli i na osnovu simptoma koje oni kažu, ukoliko ima bilo koja sumnja mi takvog pacijenta pregledamo u posebnoj jedinici, u ambulanti koja je predviđena za to, takvom pacijentu se na licu mesta odradi pregled, krvna slika i ukoliko postoji bilo koja sumnja, onda mi zovemo bolnicu I šaljemo takvog pacijenta na snimanje ili šta je potrebno. Za sada nismo imali potrebe, nijednog pacijenta nismo poslali na snimanje, niko se do sada nije javio da je imao neke tegobe, upalu pluća ili tako nešto”, rekla je direktor Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević.

Većina meštana sa teritorije Opštine Gračanica vreme dozvoljenog kretanja koristi za završavanje obaveza.

“Žurim tu kod doktora da završim na vreme, nisam smeo da izlazim dok nije došao sin da me uzme, sa sat ipo vremena ne mogu sve da završim”, kaže Brana Dimić.

”Po ceo dan smo kući, nema posla, živimo od socijale”, kaže Musliović.

“Trenutno nemam masku, krenula sam do apoteke da kupim. Moramo da se pridržavamo ovih mera, zbog zdravlja, valjda će to sve da se ukine, ostaje da čekamo”, rekla je Ljubinka Veselinović.

Direktor Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević, apelovala je još jednom na sve da poštuju propisane mere i nose zaštitnu opremu. Dimitrijević je dodala da njihova ustanova ima dovoljan broj lekara.

“Ne treba da se opustimo tako brzo, ipak te kontakte treba svesti na minimum, da sačekamo još malo da prirodni uslovi i temperatura budu na našoj strani. Savetujem svim našim sugrađanima da se postepeno vraćamo nekim normalnim uslovima života i rada, ali da i dalje poštujemo sve one mere, savete koje svakodnevno dobijamo da se tako ponašamo vezano za kontakte, druženja, higijenu i sve ostalo….Mi za sada imamo dovoljno lekara, naši lekari su se svi odazvali pozivu, svi rade iako postoji preraspodela radnog vremena, naši lekari su uvek dostupni, svi specijalisti koji inače rade kod nas dostupni su svakog dana. Što se tiče lekova u našoj apoteci ima nekih osnovnih lekova, međutim mi se na neki način potrudimo da tim našim pacijentima obezbedimo i lekove, ako neko od naših radnika ode do centralne Srbije i tako vrati se, mi na taj način pokušavamo da obezbedimo neki lek iz apoteke. Ja ne mogu za sad da kažem da imamo problema, ono što je bitno je da nemamo sada pacijente sa nekim teškim simptomima, imamo zaštitnu opremu radimo po svim preporukama koje nam svakodnevno stižu iz Zavoda za javno zdravlje”, rekla je dr Mirjana Dimitrijević, direktor Doma zdravlja u Gračanici.

A da će se situacija sa korona virusom normalizovati optimista je i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti koji  je na svom Fejsbuk profilu napisao: “Dobro jutro, dobri ljudi. Nadam se da počinjemo nedelju dobrim vestima, nadamo se kraju pandemije. Dobro jutro Priština”. 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

baner_2_izbori_720.jpg

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165