PRIŠTINA: GORAN STANIŠIĆ PRVOSTEPENO OSUĐEN NA 20 GODINA ZATVORA ZBOG UBISTVA ALBANSKIH CIVILA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora, proglašavajući ga krivim za ubistvo 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Presudu Stanišiću objavio je danas predsednik veća, sudija Valjon Kurtaj.

Prema optužnici koju je podiglo Specijalno tužilaštvo u Prištini, "optuženi Goran Stanišić, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, aprila 1999. godine, u selima Slovinje i Trbovac, u saradnji sa drugim pripadnicima jedinice, učestvovao je u proterivanju Albanaca, civilnog stanovništva i u izvršenju ubistava i drugih nezakonitih radnji", prenose prištinski mediji.

Stanišićev advokat Ljubomir Pantović, izjavio je kratko za RTS da je presuda "skandalozna", te najavio tužbu Apelacionom sudu.

Kancelarija za KiM: Stanišić osuđen bez čvrstih dokaza

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju tvrde da je Stanišić "osuđen bez čvrstih i jasnih dokaza i na osnovu kontradiktornih izjava svedoka".

Ocena Kancelarije je da je "prištinsko pravosuđe presudom nastavilo praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi".

"Današnjom odlukom suda, Stanišiću su povređena brojna procesna prava s obzirom na činjenicu da mu je određena kazna od 20 godina zatvora koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nije ni postojala u Krivičnom zakoniku", navodi u saopštenju.

Prema stavu Kancelarije, ono što "ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja jeste činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije".

"Istovremeno, sud je odbio da svedoke suoči sa njihovim ranijim i kontradiktornim izjavama datim 1999, 2000, 2005. i 2006. godine u kojima se Stanišić uopšte ne pominje kao izvšilac", dodaje se u saopštenju.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

baner_2_izbori_720.jpg

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji