KAKO RAZLIKOVATI SIMPTOME PROLEĆNE ALERGIJE I KORONAVIRUSA?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Proleće je godišnje doba koje pogoduje širenju sezonskih alergija, osobe koje su već imale alergijske reakcije upoznate su sa simptomima i znaju kada treba uzeti odgovarajuću terapiju, međutim one koji se ranije nisu susretali sa ovom pojavom simptomi mogu zbuniti u vreme pandemije novog koronavirusa. Pitali smo lekare kako i na koji način prepoznati simptome alergijskih reakcija i kako ih razlikovati od kovida 19. 

U jeku pandemije korona virusa sa kojim se suočava stanovništvo u celom svetu većina je, više nego inače, zabrinuta za svoje i zdravlje svojih bližnjih, ali bitno je ne paničiti, već informisati se kako alergijske bolesti disajnih puteva razlikovati od kovida 19. i kada potražiti pomoć alergologa ili infektologa?

Iz Doma zdravlja u Gračanici ističu da je u ovom periodu povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima alergijskih reakcija.

„To je najčešće alergijska reakcija na polen, bilo da je to polen drveća, korova, biljaka ili cveća. Najranija alergijska reakcija je na polen breze, jer ona prva cveta... Postoji jasna razlika koja odvaja infekcije Kovid virusa od alergijskih reakcija, to je visoka temperatura. Oni pacijenti koji imaju alergije na polen drveća, grinja nemaju povišenu temperaturu, dok pacijenti koji imaju infekciju Kovid-19 imaju visoku temperaturu. Kod alergijskih reakcija nemate bolove u mišićima, malaksalost....Mi još uvek imamo i grip, mada je on mnogo redak. Sezona gripa prolazi, ali mogu se naći virusne infekcije slične gripu, kod njih imate povišenu temperaturu, crveno grlo, bolove u mišićima, što je veoma slično Kovidu-19. Naši lekari su tu da odrade pregled, trijažu, laboratoriju, dodatnu dijagnostiku, da naprave razliku da li se radi o infekciji Kovid -19, gripu ili o nekim respiratornim infekcijama sličnim gripu“, rekla je dr Maja Stojković dermatovenerolog, u Domu zdravlja Gračanica.

Pacijenti koji su skloni alergijama imaju pripremu pre cvetanja, pojave tih alergena u vazduhu i do mesec dana moraju da budu na nekoj terapiji, da bi se organizam pripremio i da bi se izvršila imunosupresija na alergene koji tek dolaze. Lekari savetuju da pacijenti sa alergijskim reakcijama na vreme počnu sa korišćenjem terapije, kako kasnije ne bi došlo do komplikacija. Alergija se najčešće ispoljava na organima za disanje i na koži, dok kod pacijenata sa alergijama na polen tretman se započinje van sezone cvetanja.

„Postoji grupa pacijenata koji se ne pripremaju, čekaju, što nije pravilno i nije dobro da se pojavi alergen u vazduhu, onda dobiju simptome i mnogo je teže lečiti te bolesnike od ovih koji idu sa pripremom. Preporuka svih koji imaju taj problem da na vreme krenu sa terapijom. Mogu da se jave svom lekaru, internisti, pulmologu. Imamo sada novonastalu situaciju koronavirusa i drugih virusa koji su aktuelni, tako da imamo dve kliničke slike koje mogu biti na neki način u nekim segmentima kompatibilne, ali moramo da znamo da infekcija sa Kovid virusom ide obično sa visokom temperaturom, ili nekim subfebrilnim stanjem za razliku od ovih koji nemaju temperaturu, oni već znaju da su alergični i nemaju temperaturu“, kaže prof. Dragiša Rašić upravnik Interno-pedijatrijske klinike u Lapljem Selu.

Pojedini meštani centralnog Kosova nisu upoznati sa simptomima alergija, a ni virusa korona. Ipak ističu da u ovom periodu vode računa o svom zdravlju.

„Nisam siguran ne znam, nisam zdravstveni radnik, to mi nije poznato“, kaže meštanin Gračanice.

„Ja se u medicinu ne razumem“, kaže Miki.

„Slični su simptomi samo je ovo opasnije. Visoka temperatura, napada pluća“, kaže Nebojša Joksimović.

Lekari savetuju da pacijenti sa alergijskim reakcijama smanje kontakte.

„Svi oni hronični, atopičari koji imaju alergijski rinitis, bronhijalnu astmu moraju biti na nekoj pripremi i da imaju što manje kontakata sa drugim osobama i bitno je da se pridržavaju lekarskih protokola koji će im lekar predložiti. Nije potrebno da svako od njih dođe u neku ambilantu, imaju brojeve telefona mogu da zovu, javiće se lekari, tako da to sad funkcioniše. Mi smo do sad imali dosta poziva od kako je krenula ova situacija tako da je svim pacijentima pružena neka pomoć, jedino ako je nešto teško, ako se nešto iskomplikuje, moraju da se jave“, kaže prof. Dragiša Rašić upravnik Interno-pedijatrijske klinike u Lapljem Selu.

Važno je preduzeti posebne mere opreza, podsećaju stručnjaci. Ostanak u svojim domovima svakako će sprečiti širenje različitih vrsta alergija i infekcija.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165