DELIĆ: MERE ZAKASNELE, DUH PUŠTEN IZ BOCE - TEŠKO JE VRATITI GA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Epidemiološka situacija jeste dramatična, višestruko se povećava broj obolelih i zdravstveni sistem je prenapregnut, ocenio je infektolog Dragan Delić u Novom danu.
Veliki problemi postoje i u vezi sa ne-kovid bolesnicima, jer se veoma smanjio broj pregleda.
On je rekao da smo u pandemiju ušli organizaciono nespremni, a da su mere u maju bile prevremene, dok su sada kazasnele.
“Pandemija nas je zatekla, mere u maju su bile prevremene, a sad dolazimo u vreme kad su zakasnele. Epidemiološka služba je napravila branu prema virusu, međutim ona je propuštala. Kad smo imali mali broj novoinficiranih, hvalili smo se da smo najbolji u Evropi, to vreme nije iskorišćeno za neke mere koje bi suzbile ili sprečile ovako masovnu pojavu oboljavanja stanovništva. Kao da je duh ispušten iz boce, a sad ga je teško vratiti u bocu”, rekao je on.
Delić je ocenio da nema opravdanja za neke odluke. “Ranije je trebalo primetiti da se nešto dešava i da epidemiolozi kažu gde su problemi, gde virus prolazi”, dodao je.
Prema njegovim rečima, Krizni štab nije najsrećnije rešenje, jer je mešavina struke, nauke i političara. “Nije najbolje rešenje i to se i pokazalo jer se prave kompromisi koji su neprihvatljivi, medicina ne prihvata kompromise, ili je ovako ili onako, ne može da bude nesto između”, dodao je.
Delić smatra da su lekari okupljeni oko organizacije “Ujedinjeni protiv kovida” još 14. oktobra izašli sa egzaktnim i efikasnim preventivnim merama koje je neko trebalo da primeni.
“Postoji interesovanje struke koja se osetila pozvanom da to predloži, ali nije bilo adekvatnog odgovora. To udruženje iz najboljih pobuda predlaže veoma dobre mere, i ovo što će sad u utorak biti uvedeno su oni predlagali pre mesec dana”, dodao je.
Mnogi organi i tela bi trebalo da se uključe, svako ko nešto zna, bio bi od velike koristi da se ukljuci, ocenjuje Delić i dodaje da Krizni štab treba da bude otvoren da čuje i ta mišljenja, kao i mišljenja lekara ujedinjenih protiv kovida.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji