VLADA KOSOVA USVOJILA ODLUKU O NOVIM MERAMA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Vlada Kosova usvojila je odluku kojom će od večeras biti obavezno nositi maske u svim aktivnostima van kuće. Građanima starijim od 65 godina sa hroničnim bolestima kretanje je ograničeno na period od 5 do 10 časova ujutru i od 18 do 21 uveče. Uz to, građani BiH, Severne Makedonije i Crne Gore, od sutra će morati da prilože negativan PCR test na ulazu na Kosovo i to samo ukoliko imaju boravišnu dozvolu ili su zakazali lečenje na Kosovu.
Na 13 sednici vlade koja je održana elektronskim putem, doneta je odluka i da se obavežu građani da, uz nošenje maski na otvorenom, vode računa i o održavanju distance od 2 metra, a od institucija i se zahteva da obezbede dezinfekciona sredstva za ruke i maske na ulazu u institucije, kako zaposlenima, tako i građanima.
Pored opština na Severu, zabrana kretanja od 9 uveče do 5 ujutru važiće od večeras i za Južnu Mitrovicu, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce. Iz ovih zabrana izuzete su osobe sa posebnim dozvolama i oni kojima je potrebna hitna lekarska pomoć ili institucionalna zaštita od nasilja u porodici, ili kojima je preminuo član porodice ili moraju da izvedu ljubimce. U poslednjem slučaju je moguće kretati se najviše 500 metara od kuće.
Uz to, Vlada će od sutra građanima Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore tražiti negativan PCR test na Sars-COV-2, ne stariji od 72 sata, kako bi ušli na Kosovo. Oni koji sleću na aerodrom „Adem Jašari“, biće izuzeti iz ovog pravila ukoliko potpišu izjavu da će Kosovo napustiti u roku od 3 sata. Ni putnici koji su u tranzitu na aerodromu „Adem Jašari“, neće morati da imaju negativan PCR test.
Kamioni i putnički automobili koji su u tranzitu, takođe ne moraju da imaju negativan test, ali će potpisati izjavu da će u narednih 5 sati napustiti Kosovo.
Iz obaveze da prilože negativan PCR test izuzete su i akreditovane diplomate i članovi njihovih porodica.
Suspendovan je rad auto i stočnih pijaca, zabranjeno organizovanje verskih ceremonija i okupljanje više od 5 ljudi na javnom mestu i u parkovima.
Institucije koje moraju da pružaju usluge, poput opštine i pošte, u obavezi su da rad organizuju sa minimalnim brojem osoblja.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165