ZVANIČNICI KOSOVA POZDRAVILI ODLUKU O VIZNOJ LIBERALIZACIJI

Četvrtak, 13. septembar 2018, 16:48

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Većinom poslaničkih glasova Evropski parlament izglasao je otvaranje pregovora da Kosovo dobije viznu liberalizaciju. Ovu odluku Evropskog paramenta pozdravili su zvaničnici Kosova.
 
Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku Evropskog parlamenta da podrži viznu liberalizaciju za Kosovo, i dodao da je Kosovo korak bliže ostvarivanju osnovnog prava u evropskoj porodici, a to je slobodno kretanje u Šengen zoni.
 
"Ovo je jasna poruka i za ostale institucije koje odlučuju u EU. Uveren sam da će se za kratak vremenski period potpuno okončati ovaj proces kako bi naši građani, nakon jednog dugog i napornog puta, bili ravnopravni sa svim građanima EU", izjavio je Tači.
 
Haradinaj: Građani Kosova budite srećni
 
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahvalio je Evropskom parlamentu na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane sa Kosova.
 
"Građani Kosova budite srećni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih zemalja članica. Evropski parlament podržao je naše pravo na slobodu kretanja", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.
 
Veselji: Institucije će lobirati da se vize završe u ovoj godini
 
Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, je rekao da "smo nakon glasanja Evropskog parlamenta u korist liberalizacije viza jedan korak bliže ka slobodnom kretanju".
 
Veselji je dodao da će kosovske institucije nastaviti da lobiraju da se ovaj proces završi u toku ove godine.
 
Hodža: Sada smo na korak od slobodnog kretanja
 
Ministarka za evropske integracije, Durata Hodža, saopštila je da je odluka Evropskog parlamenta priznanje i dokaz da kosovski građani zaslužuju slobodnu kretanja.
 
"Sada smo na korak od slobodnog kretanja", istakla je Hodža.
Facebook

Vreme