Vulin: Roditelji odgovorni za odlazak dece u kamp

Sreda, 06. avgust 2014, 17:15

|

Izvor: RTS

|

|

BEOGRAD - Ministar Aleksandar Vulin rekao je da su za probleme u "Svetolazarevom pravoslavnom omladinskom kampu" pre svega odgovorni roditelji koji su decu tamo poslali. MUP će prvi proveriti da li je bilo kršenja zakona, kaže Vulin.
 
Prema pisanju medija, policija proverava da li su deca u julu vežbala pucanje iz vatrenog oružja u tom kampu na Kučajskim planinama iznad Despotovca, prenosi Beta.
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je novinarima u Senjskom Rudniku rekao da njegovo ministarstvo brine o dečjim pravima kroz rad socijalnih centara i da će o tom kampu razgovarati s roditeljima dece koja su tamo bila.
 
"Na prvom mestu je odgovornost roditelja. Ne može niko da vam uzme dete jer vi ste dete negde odveli. Sada treba razgovarati s roditeljima da bi se videlo šta se zapravo desilo", rekao je Vulin.
 
Ministar je naveo da roditelji treba da odgovore da li podržavaju to da deca vežbaju sa oružjem.
 
Zamenica zaštitnika građana Srbije Gordana Stevanović pozdravila je najavu vlasti da će ispitati da li je jedna nepriznata pravoslavna crkva prekršila zakon pri organizovanju kampa za decu.
 
Stevanovićeva je pozdravila i reakciju zvaničnika Srpske pravoslavne crkve povodom slučaja u Despotovcu.
 
Dodala je da se nada da će SPC na isti način, principijelno, uvek stati u zaštitu dece i mladih od eventualne zloupotrebe, bez obzira ko je čini.
 
Mediji su objavili snimak dece, među kojima neke mlađe od 10 godina, kako tokom boravka u kampu na Kučajskim planinama, iznad Despotovca, pucaju iz replika "kalašnjikova".
 
Kamp je organizovala nekanonska "Srpska istinski pravoslavna crkva".
 
U medijima se pojavila informacija da je SIPC pod privremenim okriljem Grčke istinski pravoslavne crkve (zvaničan naziv Crkva istinski pravoslavnih hrišćana Grčke).
 
Međutim, predstavnik te crkve jeromonah Sava Mikić kaže za Internet portal RTS-a da je reč o otadničkoj grupi koja se od Crkve istinski pravoslavnih hrišćana Grčke u Srbiji odvojila još 2011. godine. Naša crkva, kaže Mikić, nema nikakve veze ni sa političkim, ni vojnim, ni paravojnim, niti bilo kakvim drugim organizacijama tog tipa.
 
Policija je saopštila da je pokrenuta istraga, a predstavnici SPC su osudili, kako su naveli, tu skandaloznu zloupotrebu dece, ocenivši da je to pitanje za državne organe.
Facebook

Vreme