"Vučić više zainteresovan za Kosovo"

Utorak, 18. mart 2014, 16:27

|

Izvor: RTV Mir

|

|

PRIŠTINA, 18.03.2014. - Prištinski analitićar Azem Vlasi smatra da će ubedljiva pobeda SNS na parlamentarni izborima u Srbiji povećati ambicije Srbije prema Kosovu.

 

"Činjenica da je partija (Aleksandra) Vučića ojačala na poslednjim izborima sigurno će uticati na povećanje ambicija prema Kosovu ako bi se zadržao populistićki i nacionalistićki kurs", rekao je Vlasi za Koha ditore. 

Prema njegovim rečima, to znači da biti novih zahteva i da će Srbija tražiti da bude više nego do sada uključena u pitanja Kosova. 

Vlasi ne očekuje da se u narednom period održi tempo razgovora između premijera dve zemlje, kakav je bio do sada. 

"Ne verujem da će do maja biti suštinskih razgovora, jer je Vučiću glavni posao da formira Vladu i za to mu je potrebno vreme do početka maja. Najavljeno je da će se u Srbiji do 1. maja konstitusati Vlada. Istovremeno na Kosovu tada će vršiti pripreme za izbore. Ja ne verujem da će gospođa (Ketrin) Ešton naterati novog premijera Srbije i sadašnjeg premijera Kosova da požuruju, da raspravljaju o teškim temama", kaže Vlasi i dodaje da Kosovo nema nikakvog interesa da požuruje nastavak ovih razgovora. 

Vlasi smatra da Kosovo ne treba da dozvoli da se teme o kojima se razgovara proširuju i da ne dozvoli da dođe do direktnog uključivanja države Srbije u unutrašnja pitanja Kosova. 

On smatra da bi najbolje rešenje bilo kada bi kosovska strana usporila dosadašnji ritam razgovora. 

"O glavnim pitanjima je postignut sporazum. Sada bi najpametnije bilo da se insistira na ostvarivanju do sada postignutih sporazuma. Svi odnosi sa Srbijom treba da budu spušteni na niži nivo, na običan kolosek, na međusobnu komunikaciju raznih sektora, ali ne više na nivou premijera", kaže Vlasi. 

On je naveo i da u političkom diskursu SNS populizam i nacionalizam i ocenio da će Vučić nastojati da se pokaže jačim zaštitnikom Srba od lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića. 

"Zato kosovska strana ne treba da dozvoli da se dijalog pretvori u proces bez kraja", rekao je on.

Izvor: Beta, B 92

Facebook

Vreme