VUČIĆ O RAZGRANIČENJU: ŽELEO SAM DA SE UTVRDI GDE SU GRANICE

Utorak, 16. oktobar 2018, 17:31

|

Izvor: Beta

|

|

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je i dalje spreman da razgovara sa predstavnicima kosovskih Albanaca o rešavanju kosovskog problema, ali da mu se čini je šansa za pozitivan ishod manja nego ranije.Na pitanje novinare šta je konkretno mislio kada je predlagao razgraničenje i da li bi to značilo da Srbija zadrži sever Kosova, a Kosovo dobije tri opštine na jugu Srbije, Vučić je rekao da je želeo da se utvrdi granica između Srba i Albanaca, za koju sada niko ne zna gde je, jer se razlikuje šta o tome misle Rusija i Amerika, Kina i Nemačka, Srbi i Albanci.  
 
"Niko u svetu ne zna gde su granice i ja sam smatrao da je važno da zarad budućnosti to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa Albancima za narednih 100 ili 200 godina. Nisam uspeo, jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji. Ja mislim da je to pogrešno, ali je moje da poštujem volju naroda", rekao je Vučić.
 
On je rekao da je, uprkos svemu, voljan da nastavi razgovore sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pa i u Parizu 11. novembra, ali da mu je "čudno šta će Tači da radi tamo, s obzirom da se radi o obeležavanju završetka Prvog svetskog rata i da u svečanosti učestvuju sile pobednice i učesnici tog sukoba".
 
Vučić je rekao da mu smetaju pojedini glasovi iz međunarodne zajednice koje se protive promeni granica i tvrde da se time otvara Pandorina kutija.
 
"Kažu da su protiv granica a niko ne zna gde su. Osim ako su za njih granice sadašnje granice nezavisnog Kosova? A ja im kažem: 'Evo, mi nikada nećemo da priznamo granice nezavisnog Kosova'. I šta ćemo sad? Oni kažu da ćemo tako otvoriti Pandorinu kutiju. A oni su to uradili 2008. godine sa Kosovom, ili 2006. godine i pre toga 90-ih godina. I na to nema odgovora", rekao je on.
 
Ponovio je da će uvek razgovarati sa svima i truditi se da omogući dogovor, ali da mu ne izgleda da će to biti moguće za tri dana ili tri meseca.
 
O izjavi Skata: Vlada Kosova je za Srbiju "takozvana"
 
Predsednik Srbije izjavio je da "nažalost" nije bio prisutan kada je ambasador SAD Kajl Skat rekao da Vlada Kosova "nije takozvana" već vlada "suverene i nezavisne zemlje" i dodao da bi u tom slučaju ambasador dobio "pristojan, odmeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije".
 
Odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja Trećeg samita ministara transporta i Foruma gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu, Vučić je kazao da šta god da je Vlada Kosova za Vašington, za Srbiju je "takozvana".  
 
"Nažalost nisam bio prisutan, ali predstavnik Vlade Srbije je trebao da reaguje. Nije tu ambasador da ispravlja novinare već da odgovara na pitanja, ali nije to nikakav nov stav američkih predstavnika i zato sam skeptičniji od Ivice Dačića po pitanju stava Vašingtona prema Kosovu", kazao je predsednik Srbije.  
 
Vučić je dodao da bi "bilo lepo" da je ambasador SAD pokazao "malo više poštovanja za zemlju domaćina" i dodao da je to "njihov stil kao najmoćnije sile sveta".  
 
On je upitao zašto se vode pregovori sa Srbijom o Kosovu ako je to kako je rekao, "suverena vlada nezavisne države".
 
"Zašto pričate sa Srbijom ako je tako? Na osnovu koje rezolucije donosite odluku da pravite vojsku Kosova, gde to piše, u kom međunarodno pravnom aktu? To je čisto pravno nasilje koje kasnije prati i fizičko, zato i jesam prilično uplašen. Gledaćemo kako da zaštitimo svoju zemlju i narod, a da sačuvamo mir", kazao je Vučić.
 
Reči Irineja lepe, ali i obavezuju
 
Komentarišući tvrdnje patrijarha Irineja da se za Kosovo bori kao lav, Vučić je zahvalio na tim rečima i dodao da su one veoma lepe, ali i da obavezuju.
 
"Boriću se za interese naroda na Kosovu i Metohiji svim srcem i snagom, kao i do sada. Da li će to uvek biti u saglasju sa nekim ljudima koji bi da sanjaju nemoguće snove, ne mogu da znam, ali ću se boriti za interese našeg naroda", rekao je on.
Facebook

Vreme