VUČIĆ O KiM: MOŽEMO DA PRIHVATIMO KOMPROMIS ALI NE PONIŽENJE

Sreda, 14. mart 2018, 16:07

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa američkim diplomatom Vesom Mičelom da dve države imaju različite stavove o KiM. Poručio je da Beograd može da prihvati kompromis ali ne i poniženje. Mičel je rekao da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao obe strane da sprovedu preuzete obaveze.
 
Aleksandar Vučić je ukazao da je situacija oko Kosova i Metohije najveća prepreka na evropskom putu Srbije, i da je Srbija zato spremna da razgovara o mogućim kompromisima.
 
"Ali ma koliko mala, ma koliko Srbija bila nebitna za velike sile, možemo da prihvatimo jedino kompromisno rešenje, ali poniženje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države ne možemo", naveo je Vučić i primetio da je svaki kompromis težak ali da to "mora da prihvati i druga i treća strana".
 
Podsetio je da je Srbija iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze – pitanje pravosđa, policije na severu Kosova, civilne zaštite, telekomunikacija.
 
Predsednik je rekao da je američkom diplomati preneo i stav da je gotovo uveren da Priština neće sprovesti Brisleski sporazum, odnosno formiranje ZSO.
 
"Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodno-pravnog ugovora a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili. EU i SAD znaju za to i zahvalan sam što je Mičel rekao da je važno da ta obaveza bude ispunjena", nagalsio je Vučić.
 
On je istovremeno izrazio uverenje da od tog posla nema ništa, jer da su Albanci hteli da ga ispune u prethodnoh pet godina oni bi to i uradili, "a nisu mrdnuli prstom".
 
"Uveren sam da to ni ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice", rekao je Vučić.
 
Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, istakao je, oni bi se našli pod ogromnim pritiskom.
 
"To, međutuim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima i drugačijem pristupu", zaključio je predsednik.
 
Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan, i predstavlja korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima.
 
"Sa velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo sa Mičelom i na očuvanju mira i stabinosti na Balkanu, i rešavanju svih teških pitanja", istakao je Vučić dodajući da je svaki izgubljeni dan, izgubljeni dan ne samo za međunarodnu zajednicu, već građane Srbije.
 
Naveo je da, nakon što je Srbija najvećim delom rešila ekonomske probleme, sledi bolji život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica.
 
"Biće nam jedini problem odnos sa Prištinom, a naš posao je da probamo da taj problem rešimo i ako ne uspemo to će biti još jedan od političkih neuspeha, koji nije samo zbog nas", objasnio je Vučić.
 
Kazao je da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.
 
"Koji papir omogućava formiranje vojske Kosova?"
 
Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati, rekao je Vučić dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i Mičelu.
 
Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije.
 
Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU i SAD pozivom da mu pokažu "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu".
 
"Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji", poručio je predsednik Srbije.
 
A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednosti, i to o vraćanju hiljada.
 
"Ja zato pitam sve naše goste da navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira", upitao je Vučić , a zatim poručio: "Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti".
 
Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.
 
"Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu", zaključio je.
 
SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine
 
Mičel je potvrdio da su imali dobar i otvoren razgovor i poručio da Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine i poziva obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzeli.
 
"Želimo da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cilj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo i da pomognemo", rekao je Mičel i dodao da je protiv rešenja koja bi mogla da ugroze stabilnost i bezbednost regiona.
 
Ima, smatra, mogućnosti za napredak i rešenje problema koji drže Balkan u prošlosti – promena imena Makedonije, normalizacija odnosa Beograda i Prištine, jačanje vladavine prava, sloboda medija, borba protiv ekstremizma, itd...
 
Mičel je rekao da je partnerstvo Srbije i SAD veoma staro i da su dve zemlje bile saveznici u dva svetska rata.
 
"Prošlo je sto godina od kada su SAD stale uz Srbiju i podržale je u borbi u Prvom svetskom ratu. Tada se na Beloj kući zaviorila zastava Srbije kao simbol savezništva i predsednik je tada svakog Amerikanca zamolio da se moli za srpski narod", rekao je Mičel.
 
Ukazao je da su stotine hiljada Srba emigrirale i time obogatile kulturu SAD, ali i američke kompanije zapošljavaju radnike u Srbiji i dale su milijardu dolara pomoći za 10 godina, a aktivna je i vojna saradnja dve države.
 
"Želimo da vratimo u bliskost i saradnju koja je bila deo zajedničke istorije", naveo je Mičel.
 
Istakao je da se raduje saradnji s predsednikom Vučićem kako bi se ispunili zajednički ciljevi.
 
"Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas", rekao je Mičel.
Facebook

Vreme