VUČIĆ EU: SAMO RECITE ŽELITE LI NAS ILI NE

Petak, 08. novembar 2019, 16:48

|

Izvor: Tanjug, RTS

|

|

ŽENEVA - Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Ženevi da Srbija jeste na evropskom putu, ali da želi jasan odgovor od EU – da li je želi ili ne u svom članstvu. Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da Hrvatska ima nameru da pomogne svojim susedima. Predsednik i član Upravnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende smatra da bi region Zapadnog Balkana bez investicija i ekonomskog razvoja bio znatno ranjiviji.
 
Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare posle skupa "Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, rekao da je mnoge unutar EU pitao kada možemo da računamo da postanemo članica EU."Moramo da znamo, i to je ono što pitam mnoge unutar EU. I – ako rešimo naše probleme sa Prištinom – kada možemo da računamo na to postanemo članica Unije, 2025. ili neke druge godine? Nismo dobili odgovore", rekao je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle skupa "Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu" u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.
 
Vučić dodaje da se nada određenim odgovorima na zagrebačkom samitu EU 2020. godine i da očekuje i neke političke odluke u EU, a ne samo tehnički, birokratski pristup.
 
Podsetio je da su neke zemlje članice EU u periodu od 2005. do 2007. bile siromašnije od nas, a da čak ni danas Srbija ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.
 
"Znamo da je pred nama još posla – od vladavine prava, ekonomskih reformi.. Spremni smo da to uradimo. Samo nam recite, nećemo biti razočarani kao naši partneri, da li nas želite ili ne, želimo jasnu situaciju i pobrinućemo se za sebe, za građane, za to smo izabrani", poručio je Vučić.
 
Srbija nije u tolikoj meri "evrooptimistična" kao Severna Makeodnija i Albanija, jesmo na evropskom putu, ali ne molimo nikog ništa samo insistiramo da "jasnom putu i jasnoj budućnosti", zaključio je Vučić.
Facebook

Vreme