VUČIĆ: OBEZBEĐENJE ISPRED PREDSEDNIŠTVA REAGOVALO PO ZAKONU, UZ MINIMALNU SILU

Nedelja, 11. avgust 2019, 17:19

|

Izvor: N1

|

|

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da obezbeđenje koje je "branilo upad u zgradu Predsedništva" nije privatno, već da je reč o pripadnicima vojske, koji su, kako je rekao, samo štitili zakon uz minimalnu primenu sile."U prisustvu između 225 i 228 ljudi, kao i uvek kada organizuju proteste, doneli su toalet papire, nekada žvrljaju po prozorima, nekada ispišu nešto na zid, i mi to uvek tolerišemo. Skratili smo prostor za nas, za naše kretanje i pokušali da to ogradom svedemo na minimalnu meru, da budu što bliže Predsedništvu. Međutim, u jednom trenutku, u prisustvu maloletne romske dece, što je za mene bilo iznenađenje da se tako maloletna lice zloupotrebljavaju, jedno od lica vođa protesta je reklo kako sad idu svi u zgradu Predsedništva, 'svi da upadamo'. Tek kada je krenulo nasilno rušenje ograde, tada je obezbeđenje Predsedništva odreagovalo, bez upotrebe oružja, i minimalnom upotrebom sile ih vratilo iza ograde", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva.
 
Vučić je demantovao da se radi o privatnom obezbeđenju.
 
"Ni o kakvom privatnom obezbeđenju nije reč, reč je o licima vojske koji su štitili i Tadića kad je bio ovde. Oni su samo štitili zakon, reagovali su veoma blago i rezultat poziva na upad u zgradu Predsredništva je jedna ogrebotina", rekao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, to je za nauk svima.
 
"Oni koji šalju decu na proteste moraju da preuzmu odgovornost. Da su preskali ogradu u Beloj kući, treba da znaju da bi bili izrešetani. U Srbiji to tako neće biti. Koristim priliku da pozovem pripadnike vojne policije i specijalnih jedinica da ne poštuju strikno zakon, da im dozvole sve. Sledeći put da ne bude obezbeđenja, samo devojke, koje će im reći kako da se ponašaju", rekao je Vučić.
 
Vučić je rekao da će tražiti da se sklone sve ograde.
 
"Samo da ne ulaze unutra, da ne pokušavaju nasiljem da zauzimaju institucije, to im neće biti dozvoljeno", rekao je Vučić.
 
Predsednik Srbije je rekao i da je u šetnji tokom protesta bilo "između 356 i 384 ljudi".
 
On sam, kako je rekao, nije bio u zgradi Predsedništva.
 
"Na nesreću, nisam bio u Predsedništvu, da jesam, rekao bih im - pustite ih neka rade šta hoće, neka bacaju papire, ...Ja sam sa Sinišom (Malim) spremao investicioni plan, tek sam oko 12.20 noćas dobio informaciju da je bio neki incident...Ovo je upozorenje da se nešto ne bi dogodilo u budućnosti", rekao je Vučić.
 
Kako je rekao, uradiće sve da se "ovakve sitnice više ne ponove".
Facebook

Vreme