VUČIĆ: NE ZNAM ŠTA DALJE PLANIRA PRIŠTINA, ZA SRBIJU ZNAM

Sreda, 13. mart 2019, 17:20

|

Izvor: Tanjug,Beta

|

|

BEOGRAD - Predsednik Srbije je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Španije istakao da je Priština, donošenjem platforme, označila kraj dijaloga.Aleksandar Vučić se naime, sastao danas sa Žozepom Borelom, a nakon tog razgovora medijima je rekao da ne zna šta će biti naredni potezi Prištine, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu.
 
Ministar Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine. 
 
Vučić je šefu španske diplomatije rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vreme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim merama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika. 
 
Predsednik je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije. 
 
On je, u isto vreme, potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i da Španija može uvek da računa na podršku Srbije. 
 
Vučić je izrazio i zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, zasnovanih na medjusobnom razumevanju, a koji se potvrdjuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje. 
 
Predsednik Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspešnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu ka Evropskoj uniji. 
 
Dvojica sagovornika su konstatovali da u ekonomskoj saradnji nisu iskorišćenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti izmedju srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih avio-linija iz Beograda ka Madridu i Barseloni. 
 
Predsednik Vučić je zamolio ministra Borela da prenese poziv španskom kralju Felipeu da poseti Srbiju.
 
Facebook

Vreme