VELJKO O MITHATU: AKO IMA ZA MENE, IMA I ZA NJEGA

Ponedeljak, 12. avgust 2019, 18:10

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

GRAČANICA - Mithat Parašumti kosovski Albanac iz Prizrena kao mlad je otišao u inostranstvo, na Kosovo se vratio 2001. godine u Prištinu. Radio je honorano, bez stalnog zaposlenja, iz socijalne službe mu je obećan stan, ali ga nikada nije dobio. Sve te muke i nevolje koje su zadesile Mithata doprinele su da teško oboli. On sada živi u Gračanici u kući Velimira Milovanovića koji se ujedno o njemu i stara. 
 
Živeći u neadekvatnim uslovima, uglavnom po podrumima, postepeno je počeo da gubi zdravlje. Bolest je Mithata Parašumtija sustigla prošle godine. Nakon mesec i po dana u bolnici gde je lečio diskusherniju, posetilo ga je dvoje mladih ljudi koji su ga skoro nepokretnog dovezli u Gračanicu, kod Velimira Milovanovića.
 
„Platili su kiriju za prvi mesec, ne 50 evra, nego 40 i rekli da će sutra doneti još 10 evra, više nikada nisu došli, niti ih je ko video. Tada nisam imao penziju, niti bilo čije pomoći, samo od Veljka. Objasnio sam mu, ko sam i u kakvoj sam situaciji, da vam pravo kažem, da nije bilo Veljka ja ne bih mogao da preživim“, kazao je Parašumti.
 
Novac od kirije nije bio presudan, ubrzo su se sprijateljili. Mithat i Veljko dele i dobro i loše.
 
„Šta će čovek, ni penzije, ni hleba, ni vode. Dođoše ono dvoje što su ga ostavili tu, i ja šta ću, gde ću ga. Čovek sa jednom nesposobnom nogom, druga skoro. I ja od moje penzije, meni hleba, njemu hleba, njemu konzerva, meni konzerva, šta smo imali delili smo. I tako dan za danom, dok je dobio penziju, ali to je malo, 75 evra, da ne ostane gladan“, kaže Milovanović.
 
Vreme često provode u priči o nekim prošlim vremenima, politika ih kažu uopšte ne interesuje.
 
Od Hendikosa je dobio kolica pomoću kojih sada može i u dvorište. Želi da što pre operiše kičmu, jer se plaši da može ostati trajni invalid. Iako ne traži, svaka vrsta pomoći bi mu dobrodošla.
 
“Zašto bih ja bio narodni slučaj, ja sam socijani slučaj. Država treba da mi pomogne, a ne da me gura u narod, narod ima dosta problema. Narod je bolestan, samo što nije u kolicima kao ja. Znam u kom vremenu živimo“, dodao je Parašumti.
 
Priča Mithata Parašumtija i Velimira Milovanovića pokazuje da bez obzira da li ste bogati ili siromašni, koje vere ili nacije, uvek imate dovoljno za onoga koji skoro da nema ništa.
 
Facebook

Vreme