VELIKO INTERESOVANJE ZA ČLANSTVO U VIJEĆU ZA ZAJEDNICE

Petak, 10. avgust 2018, 15:40

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Novi sastav Savjetodavnog vijeća za zajednice pri kancelariji predsjedika Kosova Hašima Tačija trebalo bi da bude konstituisan tokom seprembra. Predstoji i izbor predsjedavajućeg, članova predsjedništva i radnih grupa, čemu legitimitet daje predsjednik Tači.
 
"Za 23 mjesta, koliko ima predstavika zajednica u Vijeću, ove godine konkurisalo je 98 ljudi, što je znatno više nego ranijih godina i to pokazuje koliko raste povjerenje pripadnika zajednica u kosovske institucije i njihovu želju da rade na poboljšanju svog statusa", kazao je u razgovoru za RTK 2 Zijuš Ahmeti, Viši pravni savjetnik u Sekretarijatu Vijeća, dodajući da je proces izbora protekao demokratski i transparentno, te da je najviše prijava bilo iz srpske zajednice.  
 
Zadovoljan je Ahmeti radom Vijeća u protekle dvije godine.
 
“Sve radne grupe: za zakonodavstvo, za pitanja obrazovanja, za jezička pitanja, grupa za pitanja zapošljavanja i socijalna pitanja i za pitanja kulture, vrijedno su radile. Učestvovale su u brojnim aktivnostima, a valja izdvojiti organizovanje proslave Dana nezavisnosti Kosova u februaru ove godine, kada je u Prizrenu priređen kulturno umjetnički program. Skoro sve zajednice prikazale su dio svoje tradicije i kulture, a crnogorsku zajednicu lijepim koncertom predstavilo je jedno kulturno umjetničko društvo iz Podgorice", kazao je Ahmeti.
 
On je ocijenio da se saradnja zajednica sa institucijama Kosova stalno poboljšava i poručio novim i svim budućim članovima Savjetodavnog vijeća za zajednice da nastave da razvijaju i produbljuju saradnju i da se u radu u Vijeću fokusiraju na sve ono što im mandat omogućava.
 
Podsjetio je i da je upravo učešćem u radu Vijeća crnogorska zajednica izdejstvovala izmjene i dopune Zakona o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika kojima je crnogorska zajednica uvrštena u taj zakon 2011, godine, a na tom tekstu je radila radna grupa skoro dvije godine.
 
Savjetodavno Vijeće je osnovano 2008. godine, broji 27 članova: 23 predstavnika devet zajednica, i po dva predstavnika Vlade i kancelarije Predsjednika. Njegova uloga je da radi na promociji interesa i prava zajednica, kao i da ukazuje na eventualna kršenja njihovih prava.
 
Sastaje se jednom mjesečno, dok predsjednik Kosova prisustvuje sjednicama dva puta godišnje. To je, kaže Ahmeti, dobra praksa, jer daje priliku članovima Vijeća da se lično obrate Predsjedniku.








Facebook

Vreme