<

Velika Hoča: Obeležen Miholjdan, prinos grožđa slab

Četvrtak, 12. oktobar 2017, 19:31

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

VELIKA HOČA - Meštani Velike Hoče slave Miholjdan. Ovaj praznik obeležava završetak berbe grožđa. “Ovogodišnji prinos je jako loš“, ističu vinogradari.
 
Najpoznatija poljoprivredna delatnost kojom se bavi skoro svako domaćinstvo u Velikoj Hoči, ove godine se suočila sa jedinom neprebrodivom preprekom. Priroda je, na štetu vinogradara, učinila svoje. Niske temperature, mrazevi i padavine uticali su prinos grožđa.
 
“Rodilo je dosta dobro ove godine, ali je prošla zima potrajala duže i u najgorem trenutku je padao grad koji je mnogo uništio plodove. Uzgajam grožđe na površini od dva hektara i nepogode su mi uništile 70% roda“, kaže Božidar Petrović čija se porodica tradicionalno bavi ovom delatnošću.
 
Vinogradar iz Velike Hoče Andrija Đuričić navodi da je kvalitet grožđa koje je rodilo ove godine izuzetan.
 
“Šteta što su mraz i grad uništili biljke, jer je kvalitet ove godine bolji nego ikada u mom vinogradu. Uništeno mi je pola roda“, kaže Đuričić.
 
Živorad Večević koji uzgaja najpoznatiji brend Velike Hoče od malih nogu, navodi da je tržište na Kosovu još jedna prepreka u ovom poslu.
 
“Tržište je ovde dosta slabo. Moram da obiđem celo Kosovo, najčešće sever, da bi zaradio neki dinar. Što se tiče Srbije, moj sin je zadužen za izvoz, ali on mora da obavlja transport kolima i te količine nisu velike“, kaže Večević.
 
Pored velikih površina na kojim uzgajaju grožđe, vinogradari su, kako ističu, ove godine morali da otkupljuju grožđe da bi ispunili standardnu normu.
Facebook

Vreme