VEBER: KASNO ZA KOMPROMIS BEOGRADA I PRIŠTINE

Sreda, 11. jul 2018, 16:36

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

BEOGRAD - Bodo Veber, iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, ocenio je da je prošlo vreme za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine putem kompromisa.
 
Veber je to izjavio na međunarodnoj konferenciji "Srbi i Albanci – kojim putem dalje?", u organizaciji agencije Tanjug i albanske agencije ATA,
 
On je, učestvujući na panelu "Kako da promenimo negativnu percepciju", rekao da normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, Albanaca i Srba neće ići putem suočavanja srpskog društva sa prošlošću, već sa realnošću. 
 
"Kosovo je otišlo od Srbije i u dijalogu neće biti rešavanja putem kompromisa. Srbija u ranijim pregovorima propustila šansu da se dođe do kompromisnog rešenja, koje je bilo moguće 2011. ili 2013", rekao je Veber,
 
"Srbija priznavanjem realnosti ne može dobiti Kosovo, ali može dobiti to da ne bude i dalje nedovršena država", istako je on. 
 
Prema njegovim rečima, sporazum između Srba i Albanaca ne može ići putem Tirana-Beograd, već najvećim delom preko rešavanja odnosa Beograda i Prištine. 
 
"Bez tog preokreta u razmišljanjima mora se reći da su dijalogom Albanci sa Kosova dobili najmanje, Srbija najviše, ali zato Srbi na Kosovu gotovo ništa", ocenio je Veber. 
 
On je takođe kritike uputio albanskom premijeru Ediju Rami, rekavši da ima tendenciju da glumi oca albanskog naroda. 
 
"Mogao bi naučiti od nedavne istorije Srbije, da je loš koncept glumiti oca nacije, jer otac neće stradati na kraju već deca. Treba poštovati granice, i u tim okvirima pomagati. Izjava o ocu svih Albanaca je štetna po albanski narod", naglasio je Veber. 
 
Facebook

Vreme