"VAŽNO DA KFOR OSTANE U NESMANJENOM SASTAVU"

Četvrtak, 08. novembar 2018, 18:50

|

Izvor: RTK

|

|

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je od misije NATO-a na Kosovu da nastavi svoj mandat sa nesmanjenim brojem pripadnika.Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat je rekao da Kfor nastavlja da pruža mir i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.
 
Srbiji su važne garancije da kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a, rekao je danas srpski šef diplomatije.
 
On je rekao da očekuje da KFOR spreči bilo kakve provokacije i akcije na severu jer ima taj mandat i zato što je Kfor jedina legalna i legitimna vojna formacija na Kosovu koja pruža zaštitu i Srbima, njihovoj imovini i verskim i kulturnim spomenicima.
 
“Zato je za nas izuzetno bitno da se mandat Kfora realizuje u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN i Vojno-tehničkim sporazumom, da Kfor ostane u nesmanjenom sastavu na Kosovu i da u svojom aktivnostima bude statusno neutralan”, rekao je on.
 
Dačić je na otvaranju 6. Beogradske NATO nedelje, u organizaciji CEAS-a, kazao da su odnosi sa NATO-om delikatni i opterećeni bombardovanjem 1999. Ali, kako je dodao, saradnja sa NATO-om, kroz vojne i civilne vežbe, je neophodna zbog mira i stabilnost, a posebno na Kosovu.
 
Srpski šef diplomatije je rekao da očekuje da NATO reaguje i na planove Prištine da formira oružane snage. On je rekao da se Srbija snažno protivi tranformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.
 
“Time se krši Rezolucija 12 44 i ugrožava regionalna i šira stabilnost”, kazao je Dačić.
 
Prema Dačiću, Kosovo ostaje glavni bezbednosni izazov Srbije pa je zato neophodno kompromisno rešenje.
 
“Samo kompromisno rešenje može obezbediti trajni mir. Ne postoji nijedan razlog da nešto što dve strane ocene prihvatljivim ne bude prihvatljivo za bilo koju treću stranu”.
 
“Uvereni smo da svaki dogovor u rešavanju otvorenih pitanja podsticajno deluje na održavanje mira i stabilnosti u celom regionu”, kazao je Dačić. 
 
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat je izjavio da SAD i NATO poštuju vojnu neutralnost Srbije, dodavši da njihov partnerski odnos vodi ka zajedničkim ciljevima a to su mir i stabilnost u Evropi i na Zapadnom Balkanu.
 
On je rekao da je NATO posvećen miru, zajedničkim vrednostima, ličnim slobodama i vladavini prava a to se očekuje i od partnera. 
 
“Kao partner Srbija će doprineti strateškim ciljevima da se postigne snažna i dugotrajna stabilizacija Zapadnog Balkana i proces evropskih integracija Srbije”, rekao je ambasador SAD dodavši da je Srbija vitalni partner NATO savezu.
 
Kako je kazao region se menja, kao što se menja i odnos Srbije prema NATO-u, te naveo broje vežbe sa srpskom vojskom, te učešće srpskih snaga u mirovnim misijama širom sveta.
 
“Ko kaže da ne treba da budemo optimisti po pitanju regionalnog mira ili mira između Beograda i Prištine, da će jednog dana njihovi odnosi biti normalizovani?”, zapitao je Skat.
 
Skat je rekao da je Kfor vojna organizacija koja garantuje mir i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.
 
“Sjedinjene Američke Države ponosno doprinose dodatnim trupama u Kforu, sa više od 600 pripadnika, što je više nego bilo koja druga zemlja, to činimo jer smo privrženi da učestvujemo u pružanju bezbednosti i sigurnosti za sve na Kosovu”, rekao je ambasador SAD.
 
Skat je pohvalio predsednika Vučića zbog njegove želje da okonča period nestabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ali, rekao je Skat, potrebno je još puno toga uraditi na uspostavljanju poverenja i prevazilaženju psiholoških barijera.
 
“Ubeđen sam da se krećemo u pravom smeru”, rekao je Skat. 
Facebook

Vreme