Vanredna situacija proglašena u pet opština

Petak, 01. avgust 2014, 17:52

|

Izvor: Tanjug

|

|

BEOGRAD - Nestabilno vreme i jake padavine u Srbiji u periodu 30. i 31. jula pričinile su materijalnu štetu i plavljenje stambenih objekata zbog čega je vanredna situacija proglašena u Požarevcu, Medveđi, Topoli, Sokobanji i Boljevcu, saopštio je danas MUP.
 
Nakon dobijanja ranog upozorenja iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda 30. jula, o predviđanju obilnih padavina na teritoriji Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je istog dana uputio preliminarno upozorenje komandantima štabova za vanredne situacije o očekivanim količinama padavina.
 
Informacija je prosleđena u cilju uvođenja pripravnosti u štabovima i podizanja spremnosti svih subjekata koji učestvuju u sprovođenju operativnih i preventivnih mera odbrane od poplava u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja.
 
Na aktivnostima zaštite i spasavanja, kao i ublažavanju i otklanjanju posledica od vremenskih nepogoda, vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije intervenisali su 190 puta.
 
Bili su angažovani na aktivnostima evakuacije i spasavanja ugroženih građana, ali i crpljenju vode i uklanjanju polomljenog drveća. Evakuisana su 24 lica i šest lica spaseno.
 
Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Republike Srbije, su u punoj pripravnosti i konstantno se vrši nadgledanje terena. 
U akcijama zaštite i spasavanja bilo je angažovano 478 vatrogasaca spasilaca, sa 202 vozila i 145 pumpi za ispumpavanje vode.
 
Protivgradna zaštita je u punoj pripravnosti i od početka sezone imala 43 dana sa dejstvom. Do sada je utrošeno ukupno 6.140 protivgradnih raketa. Samo tokom prethodna dva dana ispaljeno je preko 200 protivgradnih raketa. Prema prognozi RHMZ, pljuskovi sa grmljavinom se očekuju tokom celog dana, dok se obilnije padavine očekuju na jugu, jugoistoku i istoku zemlje, navedeno je u saopštenju.
Facebook

Vreme