Uskoro carina Kosova ka Srbiji

Sreda, 04. decembar 2013, 13:26

|

Izvor: RTV Mir

|

|


KOSOVSKA MITROVICA, 04.12.2013. - Radost Krstimira Pantića, novoizabranog predsednika opštine Kosovska Mitrovica, zbog tesne pobede na izborima, na koje je izašao mali broj Srba sa severa Kosova, mogla bi kratko trajati jer bi već 14. decembra, za kada je najavljen početak carinjenja svih vrsta roba koje iz Srbije ulaze u "Republiku Kosovo", mogle početi nove nevolje i otpor Srba u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.

Na integrisanim prelazima Brnjak i Jarinje uveliko se pripremaju kancelarije za dodatne carinare, poreske, poljoprivredne, šumarske i druge inspektore. Prema nezvaničnim informacijama, vlada Kosova i Euleks pripremaju rigoroznu kontrolu, pa i potpuno zatvaranje svih alternativnih pravaca jer država Kosovo želi da pokaže suverenitet na celoj svojoj teritoriji.

Briselskim sporazumom, koji je Srbija parafirala, a izbori dodatno osnažili, predviđeno je da kosovska carina od 14. decembra počne u punom kapacitetu da funkcioniše i na ova dva prelaza. Detalji se još ne znaju, a ovim povodom u Brisel je hitno otputovao Upravljački tim za implementaciju Sporazuma na čelu sa Draganom Jablanovićem, novoizabranim predsednikom opštine Leposavić. Timu će se pridružiti i premijer Srbije Ivica Dačić.

Tim za implementaciju treba da razgovara konstituisanju Zajednice srpskih opština i njenim nadležnostima, koje se različito tumače u Beogradu i Prištini, ali i o detaljima carinjenja robe koja iz Srbije ulazi na Kosovo i Metohiju i s Kosova u Srbiju.

Nejasno je šta će se sve cariniti na Brnjaku i Jarinju, ko će ubirati prihode od carina, poreza i taksi i kako će se prikupljeni novac trošiti. Priština želi sve u svoju kasu, pa potom da deo novca vrati Srbima na severu Kosova, dok Sever smatra da sve što se "ubere" na Brnjaku i Jarinju treba da se iskoristi za razvoj severnog Kosova. 

 

Izvor:Naslovi

Facebook

Vreme