U SEVERNOJ MITROVICI OBELEŽENA GRADSKA SLAVA MITROVDAN

Četvrtak, 08. novembar 2018, 18:53

|

Izvor: RTK 2

|

|

SEVERNA MITROVICA - Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Dimitrija, u narodu poznatog kao Mitrovdan. U hramu u Severnoj Mitrovici, posvećenom ovom svetitelju, liturgiju je služio arhimandrit Ilarion. Obeležavanju hramovne i gradske slave prisustvovao je veliki broj vernika, a slavski kolač je i ove godine prerezan na gradskom trgu.
 
U svojoj besedi arhimandrit Ilarion je poručio da od svete crkve nema značajnije institucije, jer je ona jedina verodostojana.
 
"Slušajte glas crkve, proveravajte svoju savest i svoje postupke, time što govori sveta saborna i apostolska crkva“, poručio je arhimandrit Ilarion.
 
"Zato što ovaj grad treba da čuva Sveti Dimitrije, ne samo od najezde nekoga ko juriša oružjem, nego od najezde besmisla razjedinjenja, posunavrećenja svake vrste, zato što je borba koju vode duhovna borba, treba da se čuvamo od neukusa, od rugla kriminala, od zla, od nasilja, treba da prinosimo Bogu dobre darove, ne treba da se hvalimo onim čega se pošten čovek stidi", kazao je Ilarion u besedi.
 
Severnim delom Mitrovice prošla je litija, a na na trgu Šumadija tradicionalno je prerezan slavski kolač i podeljena pogača u kojoj se nalazio zlatnik koji četvrtu godinu za redom poklanja Odbor za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske.
 
Predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić čestitao je građanima slavu i pozvao na jedinsvo.
 
"Na nama je da radimo više na svim poljima, više dece i ono što je najvažnij, da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima, da slavimo, obeležavamo i da trajemo“, rekao je Spirić.
 
Stanovnici Severne Mitrovice ističu da je obeležavenje Mitrovdana tradicija grada i da od toga neće odustati.
 
Obeležavanju hramovne i gradske slave prisustvovali su i predstavnici Kancelarije Vlade Srbije, kao i predstavnici Srpske liste.
 
"Posebno mi je drago što se toliko dece danas okupilo, vi ste budućnost naše zemlje, našeg naroda, vi ste Mitrovica, vi ste ono što će mitrovicu učiniti velikom u nekom narednom periodu, a mi svi smo tu da vam pomognemo da nemate nikakvih problema, da učite da radite i da stvarte", rekao je Dušan Kozorev zamenik direktora kancelarije za KiM.
 
"Svojim bivstvovanjem na ovim prostorima uspeli smo da dokažemo da smo dostojni svetom vekomučeniku Dimitriju zaštitnika Solunskog i Mitrovice", istako je poslanik Srpske liste Igor Simić.
 
U okviru Mitrovdanskih svečanosti u Severnoj Mitrovci je dan ranije održana i duhovna akademija koja je okupila brojne akademske ličnosti. 
Facebook

Vreme