U junu opšti izbori na Kosovu

Utorak, 10. decembar 2013, 11:26

|

Izvor: RTV Mir

|

|

PRIŠTINA, 10.12.2013. - Opšti izbori na Kosovu biće održani u junu sledeće godine, javlja prištinska televizija KTV. 

 

Nastavak izborne reforme i održavanje opštih izbora na Kosovu u junu sledeće godine dogovoreni su na današnjem sastanku ambasadorke SAD u Prištini Trejsi Džejkobson i direktora kancelarije za centralnu i južnu Evropu Džonatana Mura sa liderima parlamentarnih stranaka na Kosovu, javila je prištinska televizija KTV.

Iz ambasade SAD su za KTV naveli da su se Džejkobson i Mur sastali sa političkim liderima Kosova kako bi ih podržali u tome da upotpune izbornu reformu u skladu sa evropskim stremljenjima Kosova. 

Predstavnici političkih partija Kosova izjavili su da je krajnje vreme da se nastavi posao na izbornoj reformi i da se na sledeće izbore ide sa novim zakonima. 

Do blokade reforme je došlo zbog nesuglasica među političkim liderima povodom načina izbora predsednika Kosova - da li će on biti biran neposredno na izborima ili u Skupštini Kosova. 

Otvoreno je ostalo i pitanje sastava Centralne izborne komisije, kao i rezervisana mesta za pripadnike manjina. 

U međuvremenu je postignuta saglasnost o izbornim jedinicama i Kosovo ostaje jedna jedinstvena izborna jedinica, a na izbore se ide sa otvorenim listama. 

Kosovski mediji su javili da sastanku nije prisustvovao lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Izvor: Beta, B 92

Facebook

Vreme