<

Trajkovićeva: Čeka nas interesantan period

Ponedeljak, 19. jun 2017, 16:23

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

GRAČANICA - Nakon vanrednih parlamentarnih izbora najdominantniji je pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, smatra predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković i ističe da građane Kosova očekuje interesantan period ukoliko Kurti i Isa Mustafa formiraju široku koaliciju.
 
“Bićemo svedoci problematičnog nastavka Briselskog sporazuma jer će Tači izgubiti ulogu čoveka koji može da garantuje implementaciju Briselskog dogovora i neće imati vladu koja će prihvatiti njegova rešenja. Mislim da bi Tači vrlo brzo toliko onemoćao, u smislu institucionalnog značaja, da bi na kraju možda bio i tema parlamenta u smislu traženja njegovog povlačenja sa mesta predsednika“, objašnjava Trajkovićeva.
 
Trajkovićeva ističe da će pred budućim predstavnicima Srba u kosovskom parlamentu biti dve otvorene opcije.
 
“Pred Srbima će se otvoriti opcija ili da budu predstavljeni institucionalno snažnije preko koalicije sa Ramušom Haradinajem ili da budu potpuno pasivizirani u velikoj albanskoj koaliciji koja onda otvara veće mogućnosti da Srbi sami konstituišu svoju zajednicu i snažnije se povežu sa Beogradom. Tako da Srbi imaju dve relevantne opcije o kojima, na žalost, ne govori ni Beograd ni Srpska lista.Ti ljudi u Srpskoj listi nemaju to strateško promišljanje, oni su neki opskurni likovi koji nemaju sluha“.
 
Predsednicu Evropskog pokreta Srba je tokom vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna iznendila mala izlaznost albanskih birača, ali i velika izlaznost Srba.
 
“Iznenadila me je srahovita neizlaznost birača na Kosovu i Metohiji što govori da su albanski birači izgubili poverenje i interesovanje jer im je život jako težak. Sa druge strane, iznendaila me je i velika izlaznost Srba, a i proslava u Sevenoj Mitrovici, s obzirom da znamo da se velika izlaznost u međunarodnim krugovima ceni kao opredeljenje Srba da se integrišu u kosovske institucije što je do sada bio veliki problem, jer su ocenjivali da Srbi nisu spremni da prihvate institcije koje nemaju nikakve veze sa Beogradom“, objašnjava Trajkovićeva.
Facebook

Vreme