TOPLOTNI TALAS NA KOSOVU

Subota, 10. avgust 2019, 18:18

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Visoke temperature beleže se širom Evrope, a u nekim zemljama izmereno je i preko 40 stepeni celzjusovih. Prema informacijama Nacionalne agencije za statistiku, od 22. jula toplotni talas u Evropi odneo je preko dve hiljade života. Kako se naši sugrađani bore protiv visokih temperatura i koliko su one zapravo opasne?
 
Tropski talas koji je zahvatio Kosovo doneo je nesnosne vrućine. Oni koji nisu otputovali na neku od turistickih destinacija, spas od vrućina potrazili su u zatvorenim prostorima, lokalnim bazenima i jezerima. Naši sugrađani su posebno oprezni pri visokim temperaturama.
 
’’Ovo je neizdržljivo, sa sobom uvek nosim flašicu vode, naočare, šešir. Spas od vrućina nalazim u hladovini’’.
 
’’Visoke su temperature, bežimo u hladovini, pijemo dosta tečnosti, jedemo lakšu hranu’’, rekli su meštani Gračanice.
 
Lekari upozoravaju da visoke temperature mogu imati pogubne posledice po zdravlje čoveka i da savete lekara ne treba uzimati zdravo za gotovo.
 
’’Treba izbegavati boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 11 do 17 sati. Vrlo važna je hidratacija organizma, unošenje dovoljno tečnosti, prvenstveno vode. Treba izbegavati zaslađene sokove, voda je prva i osnovna tečnost. Treba oblačiti odeću koja je napravljena od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili lan, koja je svetlijih boja. Nositi šešire i kačkete koji će nas štititi od direktnog dejstva sunčevih zraka’’, istakla je doktorka Maja Stojković.
 
Predhodnih dana zabeležena je temperatura od 35 stepeni, dok će narendnih dana prema najavama meteorologa živa na termometru dostići 36 podeljak.
 
’’Ovih dana će biti zabeležena temperatura od 36 stepeni, onda nam dolazi vazduh sa severa i temperatura će pasti na 24 stepena. Prva polovina sempembra će biti topla, onda nam dolazi period zahlađenja’’, izjavio je meteorolog, Sulj Tahirsuljaj.
 
Dehidratacija organizma, suncanica, toplotni udar su samo neki od stanja koje mogu prouzrokovati visoke temperature. Kako bi to izbegli i uživali u čarima leta, saveti lekara su od izuzetne važnosti.
Facebook

Vreme