Todorović: Kultura na Kosovu praktično ne postoji

Petak, 06. decembar 2013, 18:12

|

Izvor: RTV Mir

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Reditelj Nenad Todorović izjavio je danas da se kultura na Kosovu urušava i da praktično ne postoji a da je Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici poslednju predstavu odigralo u avgustu i to u Zemunu.

Todorović koji je bivši upravnik Narodnog pozorišta iz Prištine izjavio je u intervjuu Kontakt plus radiju da se kultura ovde ne strovaljuje nego urušava se i praktično više ne postoji, osim ako uzmemo u obzir da postoje kulturno umetnička društva (KUD).

On je dodao da ista takva KUD postoje u Melburnu, Čikagu i da su ona tu da očuvaju tradiciju koja je jedno, istakavši da živa, aktivna, savremena kultura je nešto sasvim drugo i nešto što nas razlikuje, ne selo od grada, nego civilizaciju od varvarstva.

Upitan da kaže kada je Narodno pozorište iz Prištine, čiji je upravnik bio, odigralo poslednju predstavu, Todorović je kazao da je to bilo avgusta u Zemunu a čije je izvođenje dogovoreno maja meseca.

Nedavno je glumica Narodnog pozorišta iz Prištine Aida Kožar uputila otvoreno pismo ministru culture Ivanu Tasocvu zbog “slučaja Todorović” u kojem između ostalog pita da li će minister reagovati tako što će Todoroviću dati prostor da radi i da Srbija bude bolja, lepoša i pametnija zemlja.

On je istakao da ako ne zaslužujemo Nacionalni teatar naravno da ga nećemo ni imati dodajući da za 14 godina nije imao pomoć od strane lokalne samouprave, ni poziv na sastanak od predstavnika opštine Kosovska Mitrovica i Leposavić.

Postavlja se onda pitanje, rekao je Todorović, da li smo potrebni ovom gradu, publici jesmo što su dokazali su nekoliko stotina puta.

On je zapitao na kraju da li neko ko u ovom gradu stvara vlast namiruje potrebe građana, jer je vlast njihov servis mada, kako je kazao, u poslednjih nekoliko meseci nisu, nego su poslodavci.

izvor:Kontakt Plus radio

 

Facebook

Vreme