TEŽAK ŽIVOT ROMA U JUŽNOJ MITROVICI

Petak, 15. mart 2019, 18:05

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

J. MITROVICA - Nakon što je kamp zagađen olovom za Aškalije, Rome i Egipćane u severnoj Mitrovici zatvoren, preko 600 porodica romske nacionalnosti prebačene su u južnom delu grada. Ipak, 12 godina boravka pored toksičnog otpada, ostavilo je trag na mnoge od njih.
 
Ekspert Ujedinjenih nacija Baskut Tundžak oštro je kritikovao svetsku organizaciju zbog zanemarivanja oko 600 romskih porodica koje su godinama izložene uticaju toksičnog otpada na Kosovu. Tundžak je istakao da je zbog trovanja olovom nekoliko dece i odraslih osoba u ovom kampu preminulo, a da većina ima zdravstvene probleme kao što su bolesti bubrega, gubitak pamćenja i druga telesna i mentalna oštećenja. Naša ekipa je posetila stanovnike ove romske mahale u Južnoj Mitrovici, kako bi se uverila kako danas žive.
 
,,Život u ovom naselju je jako težak. Dok smo živeli u kampu u severnom delu grada, Zvečanu i Žitkovcu, bolje smo živeli, bilo je para, a danas više niko ne radi, osim osmorice momaka u gradskoj čistoći’’, ističe predstavnik Roma Ćazim Gušani.
 
,,Živimo bedno, nikako, nema posla, ni osnovnih uslova za život. Nemamo kupatilo, sudopera je dotrajala, prozori polomljeni, supruga je bolesna, ja takođe’’, rekao je Hamid Jahia.
 
Romske porodice su do pre 12 godina bile prinuđene da žive u kampovima koje su UN izgradile na zemljištu koje je bilo zagađeno otpadom iz nekadašenje topionice olova, zbog čega se Romi i danas suočavaju sa bolestima i različitim oblicima invaliditeta.  
 
,,To olovo se može pročistiti jedino zdravom ishranom. Tamo gde smo živeli bila je deponija olova. Vetar nam je nanosio olovnu prašinu i zbog toga su deca bila tako bolesna. Ujedinjene nacije su donele zakon da obolela deca dobijaju novac, ali i to nam je ukinuto, možda zbog toga što smo Romi ili zato što nismo neka veća nacija, stvarno ne mogu da shvatim tu politiku’’, kazao je Ćazim Gušani.
 
U Romskoj mahali u Južnoj Mitrovici živi 2356 stanovnika, od čega više od 1000 dece.
 
Facebook

Vreme