Tači: Treba razgovarati o izborima

Nedelja, 09. novembar 2014, 18:26

|

Izvor: Tanjug, B 92

|

|

PRIŠTINA - Hašim Tači ponovo je izjavio da, ako se ne postigne dogovor o formiranju kosovskih institucija, onda treba razgovarati o raspisivanju vanrednih izbora.
 
Prištinski mediji, komentarišući ovu izjavu, kažu da je njome Tači poručio da neće biti sazvana konstitutivna sednica kosovskog parlamenta ako i njegova stranka ne bude deo političkog sporazuma koji se odnosi na skupštinu i vladu Kosova.
 
Odlazeći premijer Kosova Hašim Tači, koji je lider Demokratske partije Kosova, rekao je u intervuju za javni servis Radiotelevizije Kosova da stranke treba se između sebe dogovore i nađu rešenje za formiranje skupštine i vlade. 
 
On smatra da je takav dijalog potreban i poziva predstavnike stranaka da zajedno odu kod presednice Kosova Atifete Jahjage. 
 
Tači je napomenuo da, ako se ne nađe rešenje za formiranje kosovskih institucija, onda treba razgovarati o raspisivanju vanrednih izbora, naglasivsi da srednjeg resenja nema. 
 
Politički analitičari na Kosovu smatraju da je koalicioni blok VLAN, odlukom da odustane od mesta predsednika skupštine Kosova i glasa za kandidata DPK za tu funkciju, "vruć krompir" prebacio u ruke Tačija. 
 
Kako eksperti ustavnog prava kažu, u slučaju da predsedavajuća skupštine Kosova Flora Brovina ne sazove konstitutivnu sednicu parlamenta, to znači "odbijanje vršenja obaveze koju ima i samim tim, kako nalaze pravilnik o radu skupštine Kosova i zakoni i ustav Kosova, automatski će biti smenjena. 
 
U tom slučaju bi najmlađi poslanik skupštine imao pravo da sazove konstitutivnu sednicu, na kojoj bi parlamentarna većina izabrala predsednika i ostale organe skupštine Kosova. 
 
Koalicioni blok VLAN je u petak odlučio je da Tačijevoj DPK prepusti mesto predsednika skupštine Kosova, a narednih dana će odlučiti koga će predložiti za premijera. 
 
Ta koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i pokreta Samoopredeljenje, takođe zahteva da Jahjaga od predsedavajuće skupštine Flore Brovine traži da sazove konstitutivnu sednicu kosovskog parlamenta na kojoj će biti izabran predsednik i ostali skupštinski organi. 
 
Izbori na Kosovu održani su 8. juna i na njima je najviše glasova dobila Tačijeva DPK i 37 mandata u Skupštini Kosova, koja ima 120 poslaničkih mesta, ali nedovoljno da formira vladu. 
 
Blok VLAN ima više od polovine poslaničkih mesta u parlamentu Kosova, ali zbog insistiranja DPK da ima predsednika skupštine, blokirada kosovskih institucija traje već punih pet meseci.
Facebook

Vreme