<

Tači: Srbija će priznati Kosovo, neka sami odluče kad

Četvrtak, 14. septembar 2017, 16:34

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

PRIŠTINA - Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je vreme za novu, odlučujuću fazu tog dijaloga.
 
Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa znači mir i stabilnost za region i sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju.
 
Tači je za Glas Amerike rekao da će korist od toga imati i Beograd i Priština, te da su za to zainteresovane i međunarodna zajednica i zemlje regiona.
 
"Želim da verujem da će to otvoriti novu stranicu u dijalogu između Kosova i Srbije, ili će to biti konačna faza, što znači izvesnu integraciju Kosova u organizaciji Ujedinjenih nacija i bržu evropsku perspektivu Srbije", rekao je Tači.
 
Komentarišući najave da bi se u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Brisela, mogle uključiti i SAD, Tači kaže da će EU i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zadržati glavnu uglogu u tom procesu.
 
"Ali, naravno, hteo sam kao i uvek da Sjedinjene Države imaju aktivniju ulogu, jer za kosovske institucije to znači poverenje i gerancije da će proces postizanja sporazuma i njegove realizacije biti uspešan", rekao je kosovski predsednik najavljajući češće susrete sa predsednikom Srbije ubuduće.
 
Tači, koji je boravio u Vašingtonu, nije isključio ni mogućnost susreta sa predsednikom Srbije u Njujorku već tokom predstojećeg zasedanja Generalne skupštine UN. Važno je, kaže, da SAD budu više uključene u ovaj proces jer nova američka administracija ima jasan stav o tom pitanju.
 
"Mi smo juče o tome govorili ovde u Vašingtonu i imam puno poverenje da SAD angažovanije pristupe u odlučivanju u tom procesu i da će dati snažnu podršku gospođi Mogerini, jer samo EU i SAD, uz učešće drugih faktora, može dovesti do trajnog rešenja, postizanja konačnog sporazuma i njegove efikasne primene, koji bi za Kosovo značio i članstvo u UN", ponovio je kosovski predsednik.
 
Upitan da li će insistirati na tome da Beograd prizna kosovsku nezavisnost ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, Tači kaže:
 
"Radićemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naša dva naroda, jer je to u interesu Kosova, Srbije i regiona. Naporno ćemo raditi da Kosovo ubrzo postane članica UN. Ali, što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i o tome će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno - da Kosovo i Srbija, koje su sada u ’statusu kvo’, moraju da olakšaju sebi evroatlantsku i evropsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo".
Facebook

Vreme