"Svi priznaju ZSO"

Utorak, 03. decembar 2013, 18:23

|

Izvor: RTV Mir

|

|

BEOGRAD, 03.12.2013. - Pobeda "Srpske" u opštinama na Kosovu i Metohiji dokaz je da su Srbi na tom području uz Vladu Srbije, poručio je minista za zadužen za KiM Aleksandar Vulin.

 

Vulin je nakon drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji rekao da će doći do formiranja Zajednice srpskih opština nakon što se formiraju većine u svim opštinama koje će činiti tu zajednicu, a koja će predstavljati neraskidivu vezu Srba sa Beogradom.

"Nakon što se formiraju većine u svim opštinama predviđenim briselskim sporazumom doći će do predloga statuta i onda ćemo se o njemu izjašnjvati", rekao je Vulin za RTS. 

On je najavio da će danas upravljački tim, telo nastalo na osnovu brisleskog sporazuma koje čine predstavnici opština na severu Kosova i Metohije, boraviti u Briselu, gde će razgovarati sa predstavnicima EU o iskustvima drugih evropskih regija. 

Zajednica srpskih opština, kako je naglasio Vulin, biće nešto što prepoznaju i privremene institucije u Prištini, što priznaje i Brisel i Beograd i biće ustavni konstruktivni mehanizam za okupljanje Srba i veza sa Beogradom koja se ne može prekinuti. 

"Srbi će prvi put imati mehanizam prepoznat od Ustava Srbije i priznat od celog sveta. Imaćemo 10 srpskih opština i gradonačelnike koji zvanično kazu da im je na prvom mestu Beograd i niko neće moći da im zabrani pravo da se tako osećaju", rekao je Vulin. 

Na pitanje da li će lokalnu vlast u Kosovskoj Mitrovici formirati srpska koalicija, Vulin je rekao da je politika vlade da okupi i ujedini Srbe. 

"Jedinstvo je ključna reč i jedinstvenom politikom ćemo uspeti da se izborimo za svoje ciljeve", naglasio je Vulin i dodao da je ovo prva generacija srpskih političara koja probleme rešava tamo gde su se pojavili. 

Na pitanje da li će uspeh liste "Srpska" na izborima biti uvod u učešće na vanrednim parlamentarnim izborima ukoliko do njih dođe, Vulin je rekao da je to "nešto o čemu će se odlučivati".

Izvor: B 92

Facebook

Vreme