"SVAKO KO JE PREKRŠIO ZAKON DOBIĆE ZASLUŽENU KAZNU"

Ponedeljak, 11. februar 2019, 15:39

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Slučaj seksualnog zlostavljanja maloletnice u Glogovcu, koju je silovao nastavnik, a potom i policijski službenik koji je radio na slučaju potresao je javnost na Kosovu, ali i otvorio tabu temu. 
Na današnjem sastanku članova skupštinske Komisije za ljudska prava sa predstavnicima Sudskog i Tužilačkog saveta bilo je reči o ovom, ali i ostalim slučajevima nasilja, nakon objavljivanja informacije da je u poslednje dve godine na Kosovu zabeleženo 123 slučaja seksualnog zlostavljanja osoba mlađih od 16 godina.
 
Zbog čega se o slučajevima nasilja ćuti, zašto sudska procedura dugo traje, da li treba promeniti zakon, neka su od pitanja koja su članovi Komisije za ljudska prava uputili predstavnicima Sudskog i Tužilačkog saveta.
 
“Naravno da su rekli da nema, povećali smo budžet i angažovali veći broj sudija koji će raditi na ovim slučajevima u Prištini i očekujem da će ovakvih slučajeva biti sve manje i da će se, kada se jave, rešavati mnogo brže”, rekla je nakon sastanka za RTK2 predsednica komisije Duda Balje.
 
Problem pedofilije je prisutan svuda u svetu, ali članovi Komisije za ljudska prava će izneti preporuke za preventivno delovanje u suzbijanju seksualnog nasilja na Kosovu, istakla je Duda Balje.
 
“Tražićemo i pedagoge i psihologe i sve ono što je potrebno u školama, jer nažalost, sve ovo i počinje u obrazovnim institucijama. Čuli smo i za slučaj u Đakovici, gde je jedan od predavača napastvovao 27-oro dece, što prevazilazi svaku granicu normalnosti”, istakla je Balje.
 
Slučaj zlostavljanja u Glogovcu je otvorio tabu temu i naveo predstavnike institucija da reaguju, međutim iz Sudskog i Tužilačkog saveta nisu iznete konkretne inforamcije jer je istraga u toku.
 
"Ne možemo da komentarišemo ovaj slučaj koji je u istražnom postupku. Jedino u konkretnom slučaju, ukoliko sudija prekrši kodeks profesionalne etike, možemo da obradimo slučaj“, rekao je Nehat Idrizi, predsednik sudskog saveta.
 
"Budući da je slučaj u krivičnom postupku nastavićemo sa svim procedurama, ali bez iznošenja detalja jer će svaka reč koju iznesemo uticati na proces istrage. Imajući u vidu činjenicu da mi kao Tužilački savet, kao administrativni organ, nemamo direktan pristup predmetu tužioca i pretpretresnog sudije, dobijamo informacije samo kada su podvrgnuti postupanju bilo od strane sudije ili tužioca. Svako ko je prekršio zakon, zakonske odredbe, zanemario svoj zadatak dobiće zasluženu kaznu, ne samo u ovom slučaju, već u svim slučajevima“, rekao je Bahri Hiseni, predsednik Tužilačkog saveta. 
 
Podsetimo, iz Kosovske policije je za Gazetu Express potvrđeno da su u poslednje dve godine 123 osobe mlađe od 16 godina pretrpele neki oblik seksualnog zlostavljanja na Kosovu. Policija Kosova saopštila je da je u Klokotu uhapsila Srbina koji je osumnjičen da je u svom vozilu seksualno zlostavljao maloletnicu. Kosova pres prenosi da je u nedelju uveče zabeležen još jedan slučaj seksualnog zlostavljanja maloletnika u Peći i da je policija privela muškarca, pripadnika romske zajednice.
 
Facebook

Vreme