STUDENTI U PRIŠTINI: DA LI JE IZOLACIJA VREDNOST EU

Četvrtak, 10. januar 2019, 19:26

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Oko 150 studenata Univerziteta u Prištini protestovalo je zahtevaći viznu liberalizaciju Kosova. Ni snežne padavine ih nisu sprečile da mirnom šetnjom izraze svoje nezadovoljstvo, a ispred vlade su se obratili medijima. Sa filozofskog fakulteta prva se obratila Jehona Gaši:
 
“Zbog čega treba da budemo izolovani. Dostignućima Albanaca ponosi se ceo svet, humanizmom, kulturom, sportom, naukom. Sportiste i glumce voli ceo svet. Zbog vizne liberalizacije talenti ostaju u senci. Ne želimo da uđemo u Evropu kao studenti druge ili treće klase. Želimo da uđemo u Evropu kao i svi. Evropskoj uniji poručujemo: Vi nemate pravo da nas izolujete, mi želimo slobodno kretanje”, rekla je Jehona Gaši.
 
“Kosovski student ne zaslužuje izolaciju i uskraćivanje svojih prava”, poručio je Arben Elšani predsednik Studentskog parlamenta.
 
Protestu je prisustvovao i poslanik Alijanse za novo Kosovo Ljabinot Tahiri.
 
“Imam poseban zahtev za albanskog predsednika Iljira Metu, tražim od njega da svim građanima Kosova ukine vize, jer je on najavio da će nam pasoš Albanije biti dostupan od ponedeljka, kako bi se ukinula izolacija građana Kosova”, između ostalog rekao je poslanik Ljabinot Tahiri.
 
Protesna šetnja je završena ispred Vlade Kosova, gde su student noseći transparent na kome  je pisalo “Da li je izolacija vrednost Evropske unije” i uz uzvike “Dosta ste nas izolovali” izneli zahtev da se građenima Kosova garantuje pravo na slobodno kretanje.
Facebook

Vreme